Kalifornija donosi konačnu odluku o korištenju robotaksija

Foto: Masha Raymers/Pexels

Kalifornijska državna agencija u četvrtak će glasovati o prijedlogu da se robotaksijima omogući vožnja San Franciscom u svako doba.

Tim odobrenjem bi General Motorsu i Alphabetu bilo omogućeno da prošire testiranja svojih autonomnih vozila Cruise odnosno Waymo kao plaćenih taksija po cijelom gradu, piše Hina.

Kalifornijska komisija za komunalne usluge (CPUC), koja ima jurisdikciju u cijeloj državi nad regulacijom autonomnih vozila, izradila je prijedlog nakon što su Waymo i Cruise podnijeli zahtjev za dozvole koje bi omogućile šire testiranje robotaksija.

Kompanije, koje su uložile milijarde u razvoj vozila, ali s malim prihodima, vide glasovanje agencije kao ključan sljedeći korak budući da razmatraju širenje u druge gradove i države.

Glasovanje dolazi usred snažnog protivljenja agencije za prijevoz i sigurnost u San Franciscu, koja tvrdi da je ponekad nepredvidiva vožnja robotskih automobila ometala vatrogasce, uzrokovala prometne gužve i kršila druga pravila u prometu te da tvrtke nisu u potpunosti otkrile podatke koji pokazuju probleme.

Cruise je na nedavnoj javnoj raspravi priopćio da ima oko 300 vozila u funkciji noću i 100 danju, dok ih Waymo ima otprilike 250. Očekuje se da će njihov broj porasti u slučaju da CPUC odobri prijedlog.

Glasovanje je dosad odgađano dva puta, i to djelomično zbog sve većeg protivljenja. U utorak su tako zaprimili izjavu Gradske prometne agencije San Francisca u kojoj stoji da je od proljeća 2022. zabilježeno gotovo 600 incidenata koji uključuju autonomna vozila te da vjeruju da je to “djelić” ukupnog broja.

Jedan odgovor

  1. Čemu robotaksiji i uzimati ljudima posao. Jesmo došli do toga da mora biti robotaksi samo da ljudi nebi imali interakciju s drugim čovjekom dok putuju s lokacije a do b.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari