Jakopović: Stanje s afričkom svinjskom kugom u Hrvatskoj se smiruje, ali još treba paziti

Pixabay.com
Svinje, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Stanje s afričkom svinjskom kugom u Hrvatskoj se smiruje, ali još treba biti izrazito oprezan, rekao je u nedjelju predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mladen Jakopović. On je komentirao aktualno stanje vezano za afričku svinjsku kugu (ASK), koja već pet mjeseci stvara probleme hrvatskim svinjogojcima.

“Stanje se smiruje, brojke nam to prije svega pokazuju, ali još uvijek treba biti izrazito oprezan, ne prejudicirati rezultat te samo gledati i paziti da se to ne proširuje”, dodao je.

Predsjednik HPK-a objasnio je da se, ako 14. prosinca bude doneseno pozitivno mišljenje, skidaju dvije osnovne mjere – klanje na gospodarstvima i promet živih životinja, prenosi Hina.

Jakopović je naglasio kako je u ovom trenutku najveći interes hrvatskog svinjogojstva da se situacija smiri i da ne izbije neko novo žarište. Upozorio je da je opasnost od širenja zaraze još uvijek velika jer se može dogoditi na bilo koji način, a najviše nesmotrenošću.

Na pitanje o prozivkama Stožera za obranu hrvatskog sela da Hrvatska poljoprivredna komora ne zastupa seljake, Jakopović je rekao da među prosvjednicima sigurno ima ljudi koji su u vrlo teškoj situaciji te da oni prozivaju sve po redu.

“Je li to tako – sigurno da nije. Mi iz Poljoprivredne komore, Svinjogojske udruge i Savez svinjogojaca danonoćno razgovaramo s Ministarstvom poljoprivrede, s Vladom da bi našli sve moguće puteve, ali dalje od struke jednostavno ne možemo, i ono što nam komisija naredi, moramo slušati”, dodao je Jakopović.

pixabay.com
Svinjogojstvo, Foto: Pixabay.com

Svinjogojci nezadovoljni mjerama koje država poduzima radi suzbijanja afričke svinjske kuge traktorima su blokirali neke prometnice na području istočne Slavonije, zahtijevajući od Vlade i Ministarstva poljoprivrede da ispune njihove zahtjeve. Poručuju kako neće odustati od prosvjeda, a u nedjelju su im na državnoj cesti D55 kod Županje na kojoj traktorima blokiraju prilaz graničnom prijelazu Županja-Orašje, podršku došli dati članovi Konjogojske udruge “Stari graničar” iz Županje.

Ministarstvo poljoprivrede u međuvremenu je objavilo da je otvoreno podnošenje zahtjeva za potpora za očuvanje proizvodnje prasadi na području zone ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge te zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe nadređenih mjera, u vrijednosti od sedam milijuna eura.

A državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić ocijenio je u nedjelju neutemeljenima zahtjeve poljoprivrednika okupljenih oko Stožera za obranu hrvatskog sela i nedavno osnovanog Sindikata zaposlenih u poljoprivredni Slavonije i Baranje.

“Prosvjed je neutemeljen. Mi očekujemo, s obzirom na doista značajan pad bolesti, da će se 14. prosinca glasati o Hrvatskoj i uspješnosti provođenja njenih mjera te očekujemo da će negdje 17. ili 18. prosinca biti moguće klanje i promet mesa na vlastitim gospodarstvima”, rekao je Pavić.

Nezadovoljni poljoprivrednici kao najvažnija tri zahtjeva ističu prestanak eutanazije nezaraženih svinja, dozvolu prometovanja zdravim svinjama te dozvolu održavanja svinjokolja.

Antun Golubović, predsjednik Odjela za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) rekao je vezano za problem afričke svinjske kuge, da su, kako se ranije procjenjivalo, danas trebali ložiti vatru i klati svinje, no dogodio se slučaj zataškavanja bolesti nedaleko Vinkovaca, kada je izmaklo kontroli, i došlo je do eutanazije 100 i nešto svinja.

“To nas je bacilo 15-ak dana ponovno na čekanje. Kad smo bili na sastanku u Zagrebu, rečeno nam je da će 26. studenoga biti pušten promet sa svježim mesom ako sve bude onako kako bi trebalo biti. Ali, dogodila se neodgovornost jednog uzgajivača. Ta se situacija nije smjela dogoditi”, naglasio je predsjednik Odjela za svinjogojstvo HPK Golubović.

Dodao je kako je isplata štete krenula boljim tempom te je krenula i mjera za pomoć kod uzgoja prasadi.

“Mi imamo izgubljenu dobit koja se do 4. prosinca treba predati preko Agroneta. Trebalo bi se dobiti oko 65 eura po krmači i do 11 eura po tovljeniku na mjesečnoj razini. Za obnovu matičnog stanja svi svinjogojci mogu po jako povoljnim uvjetima obnoviti proizvodnju”, rekao je Golubović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari