Izvršni direktor Boeinga odlazi s dužnosti

Pixabay.com
Boeing, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Izvršni direktor američkog proizvođača zrakoplova Boeinga, Dave Calhoun, odstupit će s dužnosti do kraja godine u sklopu promjena u upravi koje je potaknula sigurnosna kriza nakon niza incidenata u proteklim tjednima.

Calhoun je veteran u zrakoplovnom sektoru i obnašao je vodeće dužnosti u nekoliko kompanija. U siječnju 2020. imenovan je glavnim izvršnim direktorom Boeinga jer ga je izveo iz krize nakon dvije teške nesreće u 2018. i 2019. u kojima je poginulo 346 ljudi.

Nakon što je preuzeo dužnost, Boeing je konstantno kasnio s proizvodnjom. U listopadu lani optimistično je prognozirao da će ponovo proizvoditi 38 mlažnjaka tipa MAX mjesečno i da nakon toga žele u što kraćem roku ubrzati tempo.

Nekoliko tjedana nakon siječanjskog incidenta i ispadanja rezervnih vrata s Boeinga 737-9 usred leta Alaska Airlinesa u SAD-u, Calhoun je izjavio da je vrijeme da se uspori. Incident je doveo u opasnost 171 putnika i naškodio je ugledu kompanije.

U ožujku 2024. godine, Boeing 737-9 Dreamliner gubio je visinu na letu čileanskog LATAM-a i tom je prilikom ozlijeđeno pedesetak 50 ljudi. Boeing 777 američkog United Airlinesa prisilno je pak sletio nakon što mu je tijekom polijetanja otpala guma.

Američki regulator temeljito provjerava stanje u kompaniji i ograničio je Boeingovu proizvodnju na 38 zrakoplova mjesečno dok se ne riješe problemi sa sigurnošću i kvalitetom dijelova, prenosi Hina. Boeing istodobno pregovara o kupnji bivše podružnice Spirit AeroSystems kako bi osigurao veću kontrolu nad opskrbnim lancem.

Prošli tjedan grupa izvršnih direktora američkih zrakoplovnih kompanija zatražila je sastanke s direktorima Boeinga, bez Calhouna, kako bi im izrazili zabrinutost zbog nesreće Alaska Airlinesa.

Boeing je zatim ovaj tjedan objavio da Calhoun odlazi s dužnosti. Predsjednik i izvršni direktor Boeing Commercial Airplanesa Stan Deal odlazi u mirovinu, a njegovu dužnost preuzima Stephanie Pope. Predsjedanje upravom preuzima Steve Mollenkopf.

Kriza u kompaniji frustrira zrakoplovne prijevoznike koji već imaju problema s kašnjenjem isporuka. Boeing je pak u prvom ovogodišnjem tromjesečju potrošio više novca no što se očekivalo.

“Godinama nam je prioritet bila brzina, a ne striktna kontrola kvalitete proizvodnje i to se mora promijeniti”, zaključio je financijski direktor Brian West.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari