Boeing mora platiti 51 milijun dolara zbog brojnih izvoznih prekršaja

Pixabay.com
Zrakoplov, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Boeing je priopćio da je postigao nagodbu od 51 milijun dolara s Ministarstvom vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država zbog brojnih izvoznih prekršaja, uključujući zaposlenike u Kini koji su nepropisno preuzimali dokumente povezane s Ministarstvom obrane SAD-a.

Iz ministarstva su rekli da su od 2013. do 2017. godine tri kineska zaposlenika u Boeingovim postrojenjima u Kini preuzela tehničke podatke koji uključuju programe za F-18, F-15 i F-22 borbene zrakoplove, E-3 zračni sustav upozorenja i kontrole, AH- 64 jurišni helikopter Apache i raketu AGM84E.

Boeing je kazao da je bilo dodatnih neovlaštenih preuzimanja tehničkih podataka u pogonima u 18 zemalja, uključujući Australiju, Kanadu, Francusku, Njemačku, Indiju, Italiju, Japan i Rusiju, od 2013. do 2018.

Administrativna nagodba pokriva neovlašteni izvoz tehničkih podataka i rješava 199 kršenja Zakona o kontroli izvoza oružja i međunarodnih propisa o trgovini oružjem, priopćilo je ministarstvo.

Boeing je dobrovoljno otkrio kršenja propisa, koja su se uglavnom dogodila prije 2020., prenosi Reuters, a vladini dokumenti ne navode da je bilo otkrivanja povjerljivog materijala.

Iz ministarstva su rekli da je Boeing surađivao i da je uveo brojna poboljšanja u svoje poslovanje nakon što su otkriveni prekršaji.

Postignuta nagodba između ministarstva i Boeinga uključuje trogodišnji sporazum prema kojem Boeing pristaje platiti 51 milijun dolara kazne, od čega će ministarstvo izdvojiti 24 milijuna dolara kako bi Boeing mogao koristiti ta sredstva za identificiranje i popravljanje grešaka u poslovanju.

Najmanje dvije godine Boeing će morati angažirati posebnog službenika da nadgleda provođenje sporazuma i morat će imati dvije revizije, kazali su iz ministarstva.

20 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari