Airbus isporukama lani nadmašio i Boeing, pretpandemijska razina i dalje nedostižna

pixabay.com
Airbus a320neo, ilustracija Foto: Pixabay.com

Europski proizvođač zrakoplova Airbus nadmašio je isporukama američki Boeing u 2023. godini, unatoč problemima u lancima opskrbe, a uknjižio je i znatno više narudžbi.

Europski zrakoplovni div isporučio je kupcima lani 735 zrakoplova, za 11 posto više nego u 2022. Time je uvelike nadmašio Boeing, koji ih je isporučio 528.

Zaostaje ipak za rekordnom pretpandemijskom 2019. kada ih je isporučio 863. 

Zahvaljujući oporavku zračnog prometa nakon pandemije Covida 19, navodi Hina, lani su uknjižili ukupno 2.319 narudžbi putničkih i teretnih zrakoplova.

Kada se oduzmu otkazani poslovi, osigurali su ih 2.094, dvostruko više nego u 2022. Boeing je lani neto osigurao 1.314 novih narudžbi.

U 2022. kompanija je u dva navrata snizila ciljane isporuke zbog nedostatka komponenti, poput sjedala i motora, i na kraju je isporučila samo 661 mlažnjak, gotovo 60 manje nego što su planirali. 

Planovi izvršnog direktora Guillaumea Fauryja za 2023. su zato bili su znatno oprezniji. 

Faury procjenjuje da Airbusove isporuke vjerojatno neće već ove godine nadmašiti rekord iz 2019. unatoč skoku narudžbi koje su zahvaljujući naglom oporavku potražnje za putovanjima premašile pretpandemijsku razinu.

“Situacija u opskrbom lancu još je napeta”, izjavio je Faury na konferenciji za novinare.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari