Američki regulator zabrinut zbog nedostataka u kontroli kvalitete Boeingovih zrakoplova

Pixabay.com
Zrakoplov, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Istraga američke Savezne uprave za zrakoplovstvo (FAA) otkrila je nedostatke u Boeingovom mehanizmu kontrole kvalitete zrakoplova, pokazalo je izvješće.

Boeingov odjel za komercijalne zrakoplove nema standardiziran i jasan mehanizam prijave nedostataka u kvaliteti, utvrdila je komisija FAA. Zaposlenici ne znaju kako koristiti različite sustave izvješćivanja i koji sustav izabrati u kojem slučaju, navodi se u izvješću. Među radnicima općenito vlada konfuzija kada je u pitanju njihova uloga u upravljanju sigurnošću.

“Procedure i obuka složeni su i stalno se mijenjaju, stvarajući zabunu među radnicima”, utvrdio je regulator. “Stručna skupina također je na svim razinama organizacije otkrila nedostatak svijesti o metrici vezanoj za sigurnost”, dodaje FAA.

Razgovori s radnicima otvorili su i pitanja o strahu zaposlenika od posljedica prijave problema, prenosi Hina. Komisija strahuje da ih se možda odvraća od prijave.

U sklopu istrage komisija je od Boeinga zatražila i da dokaže da sigurnost smatra glavnim prioritetom. No, dokumenti, intervjui i razgovori sa zaposlenicima nisu pokazali da je Boeing istinski predan tom cilju kao što tvrde.

U odgovoru na zaključke istrage Boeing je naglasio da je podržao rad komisije i da je već pokrenuo mjere kako bi poboljšao kvalitetu. Izvješće će se analizirati i donijet će se zaključci za daljnje mjere.

Proizvođač zrakoplova je pod pojačanim pritiskom da poboljša kontrolu kvalitete nakon što su u siječnju 2024. rezervna vrata zrakoplovu 737-9 MAX otpala s trupa usred leta. Nitko nije ozbiljno ozlijeđen jer su dva sjedala uz rezervna vrata bila prazna.

Nakon istrage je američki Nacionalni odbor za sigurnost u prometu (NTSB) utvrdio je da nedostaju pričvrsni vijci na takozvanom čepu vrata. Glavni izvršni direktor Boeinga Dave Calhoun preuzeo je odgovornost za grešku.

Komisija FAA objasnila je da istraga pojedinačnih incidenata nije u njezinoj nadležnosti, ali je dodala da su je zabrinuli problemi koje je razotkrila inspekcija.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari