Boeingovi zrakoplovi u narednim danima ponovo u zračnom prometu?

pixabay.com
Zrakoplov, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Američko regulatorno tijelo za zrakoplovstvo kaže da će dopustiti Boeingovim zrakoplovima 737 Max 9 nastavak letova, nakon završetka inspekcija. Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) prizemljila je 171 zrakoplov nakon što su početkom siječnja 2024. vrata zrakoplova Alaska Airlinesa ispala tijekom leta.

United Airlines i Alaska Airlines planiraju početi vraćati zrakoplove u promet sljedećih dana, prenosi BBC. FAA kaže da još neće dopustiti Boeingu da proširi proizvodnju svojih najprodavanijih uskotrupnih zrakoplova, koja uključuje 737 Max 9.

“Boeing se ovom odlukom neće vratiti uobičajenom poslu”, rekao je FAA administrator Mike Whitaker.

“Nećemo pristati ni na jedan zahtjev Boeinga za proširenje proizvodnje niti odobriti dodatne proizvodne linije za 737 Max sve dok ne budemo uvjereni da su problemi kontrole kvalitete, koji su otkriveni tijekom ovog procesa, riješeni”, dodao je Whitaker.

Najava da će zrakoplovi ponovno moći letjeti nakon završetka pregleda je dobrodošla vijest za Alaska Airlines i United Airlines, koji su morali otkazati tisuće letova. Alaska Airlines priopćio je da očekuje “vraćanje prvih nekoliko zrakoplova u komercijalnu upotrebu u petak”, i da će nove zrakoplove dodavati svaki dan kako inspekcije budu dovršene.

United Airlines priopćio je da je dobio konačno odobrenje FAA-e za dovršetak procesa vraćanja svoje flote od 79 zrakoplova 737 Max 9 u službu. Glavni operativni direktor tvrtke Toby Enqvist rekao je da se zrakoplovna kompanija priprema ponovno početi letjeti tim zrakoplovom od 28. siječnja.

Šefovi Alaska Airlinesa i United Airlinesa izrazili su frustraciju zbog prizemljenja 737 Max 9, što je uzrokovalo velike poremećaje u njihovim uslugama. U intervjuu za NBC News, šef Alaska Airlinesa Ben Minicucci rekao je da “nema sumnje” da je avion izašao “s proizvodne trake s neispravnim vratima”.

Ovaj posljednji incident otvara nova pitanja o sigurnosti Boeingovih zrakoplova. Tvrtka se suočila s intenzivnim nadzorom nakon dva kobna pada 737 Max 8 putničkih zrakoplova 2018. i 2019. godine, u kojima je poginulo 346 ljudi.

8 Odgovora

  1. Boeingovi zrakopolovi jesu ime, ali moraju ga i opravdati, nakon incidenata pogotovo. Sasvim opravdana odluka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari