Izrael daje 3,2 milijarde dolara Intelu za izgradnju tvornice vrijedne 25 milijardi dolara

Pixabay.com
Intel, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Izraelska vlada pristala je dati Intelu bespovratna sredstva od 3,2 milijarde dolara za izgradnju nove tvornice čipova vrijedne 25 milijardi dolara. Intel tvornicu planira izgraditi u južnom dijelu zemlje, priopćili su, što je najveće ulaganje jedne tvrtke u Izraelu ikada.

To je veliki iskaz potpore američke tvrtke i velikodušna ponuda izraelske vlade u trenutku kada je Washington pojačao pritisak na Izrael da poduzme daljnje korake kako bi umanjio štetu civilima u Gazi, prenosi Reuters.

Plan proširenja za Intelovu lokaciju u Kiryat Gatu, gdje ima postojeću tvornicu čipova koja je udaljena 42 km od Gaze, “važan je dio njegovih napora da potakne otporniji globalni lanac opskrbe”, rekao je Intel u priopćenju.

Pod izvršnim direktorom Patom Gelsingerom, Intel je uložio milijarde u izgradnju tvornica na tri kontinenta kako bi obnovio svoju dominaciju u proizvodnji čipova i bolje se natjecao s konkurentima AMD-om, Nvidijom i Samsungom.

“Podrška izraelske vlade osigurat će da Izrael ostane globalno središte tehnologije poluvodiča”, rekao je potpredsjednik Intela Daniel Benatar.

Intel je prethodno primio oko dvije milijarde dolara u posljednjih 50 godina u bespovratnim sredstvima iz Izraela u drugim tamošnjim pogonima.

Ofir Yosefi, zamjenik glavnog direktora Izraelske uprave za ulaganja, rekao je da je Intel izabrao višu potporu i poreznu stopu umjesto ponude za nižu potporu i nižu poreznu stopu. Kazao je da je proces trajao mjesecima budući da je potpora takve veličine zahtijevala reviziju i neovisnu analizu da bi bila ekonomski održiva. Utvrđeno je da će Izrael ostvariti mnogo veće fiskalne i ekonomske koristi, dodao je.

Intel, čija će investicija trajati više od pet godina, plaćat će stopu poreza na dobit od 7,5 posto umjesto dosadašnjih pet posto. Uobičajena porezna stopa je 23 posto, ali prema izraelskom zakonu za poticanje ulaganja u razvojna područja tvrtke dobivaju velike beneficije.

Uz bespovratna sredstva koja iznose 12,8 posto ukupne investicije, proizvođač čipova također se obvezao kupiti robu i usluge u vrijednosti od 60 milijardi šekela (16,6 milijardi dolara) od izraelskih dobavljača tijekom sljedećeg desetljeća, dok se očekuje da će novi pogon stvoriti nekoliko tisuća radnih mjesta.

Intel je od 1974. u Izraelu i sada upravlja s četiri razvojne i proizvodne lokacije, uključujući svoj proizvodni pogon u Kiryat Gatu pod nazivom Fab 28 koji proizvodi tehnologiju Intel sedam ili 10 nanometarske čipove i zapošljava gotovo 12.000 ljudi dok neizravno zapošljava još 42.000 više.

S otprilike devet milijardi dolara, Intelov izvoz čini 5,5 posto ukupnog izvoza visoke tehnologije. Centrino čip, koji omogućuje korištenje WiFi-a, i njegovi Core procesori razvijeni su u Izraelu.

Tvornica Fab 38 trebala bi se otvoriti 2028. i raditi do 2035. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari