Izmjene zakona o zapošljavanju stranih radnika: Uvodi se i nadzor nad poslodavcima

Strani radnici, Foto: Pixabay/Pexels

U Hrvatskoj je prošle godine izdano 172.499 dozvola za boravak i rad državljana trećih zemalja, a međuresorna skupina u koju su, uz državna tijela, uključeni i predstavnici sindikata te poslodavci, radi na promjenama zakonskih propisa, kako bi se uvelo reda u sustav uvoza stranih radnika.

Zakonskim izmjenama, koje se pripremaju s ciljem poboljšanja uvjeta za uvoz strane radne snage, MUP planira ojačati i nadzor poslodavaca, prenosi Hina, postavljanjem novih uvjeta poput uvođenja omjera između broja domaćih i stranih radnika.

Promjenama, koje se najavljuju već duže vrijeme, bi se trebalo bolje regulirati i nadzirati poslodavce, a uvode se i kontrole koje treba da pokažu da li je radna snaga koja dolazi u Hrvatsku – zaista i potrebna.

“Uz mnoge druge promjene, želimo istaknuti i one kojima se bolje regulira i nadzire zapošljavanje strane radne snage u svrhu zaštite stranih radnika, ali i omogućavanja njihovog zapošljavanja poslodavcima kojima ta radna snaga stvarno treba, osobito ona kvalificirana”, ističu iz MUP-a.

Dodaju i da će ubuduće postrožiti uvjete za izdavanje radnih dozvola na način da će se uvesti novi uvjeti za davanje pozitivnog mišljenja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Prema Zakonu o strancima, pozitivno mišljenja HZZ-a preduvjet je da Ministarstvo unutarnjih poslova izda radnu dozvolu.

Također će pojačati nadzor poslodavaca kako bi detektirali one koji “zloupotrebljavaju sustav” i predstavljaju nelojalnu tržišnu konkurenciju, s ciljem da se takvi isključe iz sustava zapošljavanja.

Nadalje, uvjet za izdavanje pozitivnog mišljenja HZZ-a bit će i taj da poslodavci koji traže radnu dozvolu za strane radnike imaju jednog zaposlenog domaćeg radnika na puno radno vrijeme barem godinu dana.

11 Odgovora

  1. Mislim da je to dobra stvar. Treba nadzirat poslodavce da ne bi izrabljivali i iskorištavali strane radnike

  2. Pa taj uvjet da poslodavac ima 1 zaposlenog radnika na puno radno vrijeme barem godinu dana ne znači baš ništa, ali dobro….

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari