Hrvatskoj će do 2030. trebati oko pola milijuna stranih radnika

Foto: HGK promo

Ako hrvatsko gospodarstvo bude raslo po stopi od tri posto, do 2030. godine trebat će nam između 400.000 i pola milijuna stranih radnika, istaknuto je u srijedu na Konferenciji obrazovanje odraslih.

Konferenciju su organizirali Hrvatska gospodarska komora i Zajednica za obrazovanje odraslih HGK, u suradnji s Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, a na njoj je rečeno i da će se u budućnosti sve više raditi na digitalizaciji i automatizaciji radnih procesa, što će zahtijevati radnu snagu s razvijenim specifičnim znanjima i vještinama.

Stoga je ključno podizanje kompetencija domaćih, ali i stranih radnika kojih je sve više u Hrvatskoj.

Naša zemlja se zadnjih godina suočava s nedostatkom radne snage, a u budućnosti će ovaj problem biti još izraženiji, kako u Hrvatskoj tako i u drugim članicama Europske unije.

Od početka godine izdano je oko 160.000 tisuća radnih dozvola stranim radnicima. Prema podacima koje je iznio Petar Mišević, savjetnik predsjednika Hrvatske gospodarske komore za obrazovanje i prorektor Sveučilišta Sjever za gospodarstvo i EU projekte, očekuje se da će u 2024. biti izdano oko 200.000 radnih dozvola, a usporedbe radi, prije sedam-osam godina stranim državljanima se na godišnjoj razini izdavalo oko 3.000 radnih dozvola.

“Ustanove za obrazovanje odraslih imat će važnu ulogu u integraciji stranih radnika te zapošljavanju više od 100.000 nezaposlenih hrvatskih građana, posebno onih teško zapošljivih i starijih od 55 godina. Svi oni trebaju dobiti priliku da dođu do dodatnih znanja i vještina i zato se ustanove trebaju pripremiti za znatno veći broj kandidata koji će proći kroz različite programe edukacije”, kazao je Mišević.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari