Potreban najbolji model za privlačenje kvalificiranih stranih radnika

pixabay.com
Radnici, ilustracija Foto: Pixabay.com

Hrvatska mora imati najbolji model za privlačenje kvalificiranih stranih radnika, zaključeno je tijekom sastanka predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK), Luke Burilovića i ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića, priopćili su iz HGK.

Na sastanku se govorilo o određivanju ključnih prioriteta strateškog projekta koji bi na kraju rezultirao privlačenjem kvalificiranih stranih radnika, prije svega u sektore prerađivačke industrije i građevine.

U Hrvatskoj, navodi se u priopćenju HGK koje je prenijela Hina, trenutačno oko 20 posto radne snage u privatnom sektoru čine strani radnici. Najviše njih dolazi iz susjednih Bosne i Hercegovine, Srbije i Sjeverne Makedonije te Nepala i Filipina.

Međutim, sve je izraženiji problem kako privući kvalificirane radnike koji će doći i ostati raditi u Hrvatskoj.

Predsjednik HGK Luka Burilović naglasio je kako zemlje zapadne Europe, ponajviše Austrija i Njemačka, u potrazi za kvalificiranom radnom snagom ciljaju na ista tržišta kao i Hrvatska.

“Stoga i Hrvatska mora kroz suradnju svih relevantnih institucija definirati i razviti najbolji model privlačenja i zadržavanja takvih radnika. A HGK je upravo partner koji u tome može pomoći“, rekao je Burilović, navodeći da se intenzivno radi na rješenjima koja bi privukla adekvatno kvalificiranu radnu snagu i to na duži rok.

Jedno od rješenja i modela koje predlaže HGK, piše Hina, je da nakon što poslodavci definiraju koji profili i kvalifikacije su im potrebni, taj radnik prije nego što dođe u Hrvatsku u svoj matičnoj zemlji prođe potrebne edukacije. Kako bi se to i realiziralo potrebno je takve modele podići na jednu razinu međudržavnih suradnji kakve imaju zemlje s dužim iskustvom u privlačenju radne snage.

Ministar Piletić istaknuo je da je Hrvatska u procesu donošenja Imigracijske strategije, u kojoj će uz otvaranje visokoobrazovnih institucija studentima iz stranih zemalja i poticanje povratka iseljenih hrvatskih radnika, jedna od glavnih tema biti i strana radna snaga. Od iznimne je važnosti, smatra Piletić, da se na tim tržištima Hrvatska kao zemlja predstavlja organizirano i s jasno definiranim planovima.

14 Odgovora

  1. Treba im dati postene place pa nece biti problem privlacenja stranih radnika nece ni oni raditi za nista.

  2. S obzirom na place u pojedinim djelatnostima uskoro ce biti i puno veci postotak strane radne snage u privatnom sektoru.

  3. Najbolje da zaposlimo strance a nasi neka odu van radit, da se dignu place nebi bilo potrebe da trazimo strance da bi ovdje radili imamo i mi kvalificirane ljude samo ih nitko ne zeli platiti kako treba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari