Istraživanje: Poslovanje vođeno podacima ključno je za uspješnost kompanija

Foto: Kevin Ku/Pexels

Digitalizacija, kibernetička sigurnost, nedostatak ljudskih resursa i geopolitička situacija, vodeći su izazovi koji će dominirati poslovanjem kompanija u 2024. godini, pokazalo je istraživanje nezavisne konzultantske kuće Horváth u kojem je sudjelovalo više od 150 izvršnih financijskih direktora kompanija iz 16 zemalja, uključujući Hrvatsku i regiju.

Poslovanje vođeno podacima (data-driven business model) istaknuto je kao ključno za poboljšanje poslovnih procesa, no nedostatak digitalnih stručnjaka nastavlja utjecati na pravodobnu i uspješnu implementaciju tehnologija.

Gotovo svi ispitani financijski direktori (86 posto) tako su istaknuli važnost pravovremenog ulaganja u poslovne modele koji omogućavaju adekvatnu analizu i upotrebu podataka, kao i investicije u zaštitu od kibernetičkih prijetnji.

“Istraživanje je potvrdilo da je više od tri četvrtine CFO-ova spremno izdvojiti značajne resurse za digitalizaciju te navode da je prosječan godišnji budžet za implementaciju tehnologija koje osiguravaju poslovanje vođeno podacima oko 23 posto. To potvrđuje da CFO-i prepoznaju vrijednost podataka u naprednom planiranju, proaktivnom prognoziranju i kvalitetnijem donošenju odluka”, izjavila je Maria Boldor iz konzultantske kuće Horváth.

Rezultati istraživanja otkrivaju i da više od trećine kompanija u uzorku nije u potpunosti implementiralo niti jednu tehnologiju, a posebno ukazuju na nizak postotak implementacije tehnologija nužnih za poslovanje vođeno podacima, iako ju i sami CFO-ovi ističu kao prioritet.

“Još uvijek postoji nedostatak sveobuhvatne vizije u kompanijama kada je riječ o mogućnostima koje implementacija tehnologije donosi za poslovne modele, proizvode i usluge. Osnovni preduvjet za pravilno korištenje podataka je jačanje suradnje među različitim odjelima unutar kompanije, što više od polovice financijskih direktora (59 posto) prepoznaje kao nedostatak i u svojim kompanijama”, objasnila je Boldor.

Istraživanje je pokazalo i da je 49 posto kompanija već definiralo ključne uloge i odgovornosti u tranziciji ka poslovanju vođenom podacima, no ostaje izazov pronalaska stručnjaka s potrebnim vještinama za daljnju provedbu digitalizacije.

U istraživanju je sudjelovalo više od 150 financijskih direktora iz različitih industrija i zemalja, iz kompanija koje većinom zapošljavaju preko 1.000 zaposlenika i godišnje ostvaruju profit od 250 milijuna eura.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari