Istarski med postao 50. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji

Pixabay.com
Med, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Istarski med postao je 50. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji (EU), objavilo je Ministarstvo poljoprivrede na svojim internetskim stranicama. Europska komisija je u današnjem Službenom listu EU napisala da je dobio europsku zaštićenu oznaku izvornosti.

Time je taj naziv proizvoda upisan u registar oznaka zemljopisnog podrijetla za poljoprivredne proizvode i zaštićen je na području cijele Europske unije.

EU-ov znak zaštićene oznake izvornosti koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

Postupak zaštite naziva Istarski med/Istrski med započeo je u kolovozu 2017. godine, a radi se o zajedničkoj zaštiti naziva koji su pokrenule hrvatska Udruga pčelara Lipa i slovensko Obalno čebelarsko društvo Koper, koji su nadležnim Ministarstvima podnijeli zajednički zahtjev za zaštitu oznake izvornosti.

Istarski med obuhvaća med od bagrema, kadulje, kestena, lipe, vriska, cvjetni med i med od bjelogorične medljike.

Različitost i bogatstvo florističkog sastava Istre izravno utječu na posebnost meda koja se očituje u njegovim specifičnim okusima i mirisima, prenosi Hina.

Kombinacija udjela zastupljene peludi u pojedinim vrstama meda daje mu posebna svojstva. Tome doprinose i istarski pčelari koji su kroz vrijeme upoznali botanički sastav i klimatske karakteristike pojedinih mikro područja, što im omogućuje preciznije praćenje fenofaza, razdoblja u godišnjem ciklusu određenih medonosnih biljaka.

“Posebnost proizvodnog područja, višegodišnje iskustvo pčelara te tradicija proizvodnje koja seže u početak prošlog stoljeća i koja se prenosi s generacije na generaciju, u konačnici čine Istarski med/Istrski med prepoznatljivim među potrošačima”, navodi se u objavi Ministarstva poljoprivrede.

16 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari