Ministarstvo poljoprivrede pčelarima isplatilo 140.530 eura zbog pomora pčela

Pixabay.com
Pčela, Foto: Pixabay.com

Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je izvijestilo da su isplaćene potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica u 2023. godini u ukupnoj vrijednosti od 140.530 eura.

Dodijeljena potpora, kako navode, ima za cilj oštećenim pčelarima nadoknaditi izgubljenu dobit zbog naglog prestanka proizvodnje uzrokovane pomorom pčela.

Pravo na potporu ostvarila su 23 korisnika s područja Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske, Varaždinske, Virovitičko-podravske, Zagrebačke županije i Grada Zagreba kod kojih je na temelju službenih izvješća dostavljenih od strane Državnog inspektorata potvrđen pomor 1.081 pčelinje zajednice te koji su upisani i ažurirani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka za 2023. godinu, prenosi Hina.

Korisnici su ostvarili pravo na potporu kroz Program potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica u 2023. godini koji je usvojen na Vladi 27. srpnja, podsjetili su iz Ministarstva.

Navode i kako je dodjelom potpora korisnicima omogućen daljnji ostanak u sektoru pčelarstva, što ima izravan utjecaj na osiguranje brojnosti pčelinjih zajednica, na nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva i na kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda, a neizravan na ponovo vraćanje nazočnosti pčela na isto područje u svrhu očuvanja biološke raznolikosti.

Sredstva za financiranje Programa potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica u 2023. u cijelosti su osigurana iz državnog proračuna.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari