Isplata jednokratne pomoći umirovljenicima s inozemnom mirovinom, osigurano 604.840 eura

Pixabay.com
Umirovljenicima jednokratna pomoć, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Umirovljenicima koji primaju mirovinu samo iz inozemstva, a koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, danas počinje isplata jednokratnog novčanog primanja radi ublažavanja posljedica rasta troškova života, priopćio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Jednokratno novčano primanje (JNP) dobit će korisnici mirovina ostvarenih samo u državama s kojima Hrvatska ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili državama koje primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti, u skladu s Odlukom o dopunama Odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života Vlade RH od 25. svibnja 2023. godine.

Jednokratna novčana primanja kreću se u rasponu od 60 do 160 eura, ovisno o iznosu mirovine. Najveći dodatak dobit će umirovljenici koji primaju do 260 eura mjesečno, a onaj najmanji umirovljenici s mirovinom između 471 i 610 eura.

Korisnici su bili obvezni do 31. kolovoza 2023. godine u HZMO-u dostaviti dokaz o neto iznosu mirovine za travanj 2023. godine, koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja, kao i broj transakcijskog računa korisnika mirovine otvorenog u banci u Hrvatskoj.

U ovoj isplati JNP dobit će 5.041 korisnik mirovine, za što je osigurano 604.840 eura iz Državnog proračuna Hrvatske, priopćeno je iz HZMO. Računajući i dosadašnje isplate jednokratnih novčanih pomoći, umirovljenicima je ukupno isplaćeno oko 372,5 milijuna eura.

11 Odgovora

  1. Nek daju umirovljenicima sa Hr mirovinom,ne bojim se ja za inozemne mirovine one su valjda duplo vece.

  2. Đabe je svaka država ako se ne zna pobriniti za svoje najpotrebnije i najranjavije…

  3. Ravnajte se po primanjima nasih umirovljenika pa njima dajte pomoc pa da vidimo kolike bi onda izdvojili.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari