Isplaćeno 67,5 milijuna kamata po prvoj narodnoj obveznici

Hina
Ministar financija RH, Marko Primorac, Foto: Hina/Edvard Šušak

Ministarstvo financija isplatilo je u petak 67,5 milijuna eura dospjelih kamata po prvoj narodnoj obveznici, izdanoj 7. ožujka 2023., od čega 48,7 milijuna eura građanima, a ostatak institucionalnim investitorima.

Ministar financija RH, Marko Primorac, najavio je i da će se s takvim izdanjima nastaviti i u budućnosti.

Ministarstvo je posredstvom Središnjeg klirinškog depozitarnog društva isplatilo kamate svim ulagateljima koji su 7. ožujka na kraju dana, na svom računu vrijednosnih papira u SKDD-u, imali tu obveznicu.

Podsjetimo, Ministarstvo financija RH u ožujku 2023. na domaćem tržištu uspješno je realizirano inauguralno izdanje obveznica, dospjeća 2025. godine, u nominalnom iznosu od 1,85 milijardi eura koje je, osim institucionalnim ulagateljima, bilo namijenjeno i fizičkim osobama, prenosi Hina.

To izdanje obveznica realizirano je uz cijenu od 100 posto i godišnju kamatnu stopu od 3,65 posto, a od 8. ožujka lani uvršteno je i na Zagrebačku burzu.

“Navedeno izdanje obveznica predstavlja najveću investiciju fizičkih osoba u jedan vrijednosni papir izdan putem javne ponude u povijesti hrvatskog tržišta kapitala”, kazao je tim povodom Primorac, podsjetivši da je interes bio velik te je 45.000 građana upisalo i uplatilo obveznice.

Uzimajući dodatno u obzir izdanje trezorskih zapisa u studenom 2023., ukupno je 27.000 građana po prvi puta uložilo novac u vrijednosne papire na hrvatskom financijskom tržištu, istaknuli su iz tog ministarstva.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari