Danas se isplaćuju prve kamate građanima koji su uložili u narodne obveznice

Freepik.com
Isplata prvih kamata za narodne obveznice, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Danas počinje isplata prvih kamata građanima koji su prošle godine uložili u narodne obveznice a bit će isplaćeno 48,7 milijuna eura, priopćeno je iz ministarstva financija Hrvatske.

Ministarstvo financija će posredstvom Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) isplatiti kamate svim ulagateljima, koji su 7. ožujka 2024. godine na kraju dana, na svom računu vrijednosnih papira u SKDD-u, imali ovu obveznicu, naveli su iz Ministarstva financija.

Dodali su da se ukupno isplaćuje 67,5 milijuna eura dospjelih kamata, a da od toga 48,7 milijuna eura ide građanima, dok će preostali dio ići institucionalnim investitorima. Obveznice je upisalo i uplatilo oko 45.000 građana.

“Navedeno izdanje obveznica predstavlja najveću investiciju fizičkih osoba u jedan vrijednosni papir izdan putem javne ponude u povijesti hrvatskog tržišta kapitala. Interes građana je bio velik, a veliki odaziv poruka je visokog povjerenja građana u vrijednosne papire koje izdaje država. S takvim izdanjima nastavit će se i u budućnosti”, izjavio je ministar financija Marko Primorac.

Isplata kamata provest će se na IBAN ulagatelja upisan u sustavu SKDD-a odnosno IBAN evidentiran na računu ulagatelja u SKDD-u na kojem se nalaze upisane obveznice, piše na stranicama ministarstva.

Podsjećamo, prije točno godinu dana ministarstvo je izdalo dvogodišnju obveznicu u iznosu od 1,85 milijardi eura, od toga su građani upisali 1,34 milijarde eura, a 515 milijuna eura institucionalni investitori. Godišnja kamatna stopa iznosila je 3,65 posto. Kamata se isplaćuje jednom godišnje i na datum dospijeća obveznice, a to će biti 8. ožujka 2025., dok je otplata glavnice predviđena samo na dan dospijeća obveznice.

Minimalan iznos ulaganja za građane bio je 500 eura, a nominalni iznos jedne obveznice je euro. Oni koji su uložili 1.000 eura danas bi trebali dobiti 36,5 eura.

Ministarstvo financija je u studenom lani i u veljači 2024. izdalo trezorske zapise, a prošli mjesec je ministar Primorac najavio i novo izdanje obveznica za ovaj mjesec.

“Prošle godine izdali smo narodnu obveznicu, sa sjajnim odazivom. Upisalo se milijardu i 335 milijuna građana i institucionalnih investitora. Nakon njihovih 500 i nešto milijuna eura došli smo na 1.850 milijardi eura s godišnjim prinosom od 3,65 posto, i tako pokazali povjerenje koje hrvatski građani poklanjaju hrvatskoj državi”, rekao je u veljači ove godine premijer Andrej Plenković.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari