Indeks slobodnih radnih mjesta pao peti mjesec zaredom: Prodavač najtraženije zanimanje

Pixabay.com
Zaposlenost, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Online Vacancy Index (OVI), mjesečni indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta, pao je peti mjesec zaredom u svibnju 2024., ali nešto manje nego u mjesecu prije. Naime, u svibnju je stopa pada iznosila 1,9 posto, a u travnju 5,4 posto, objavio je Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).

“U posljednjih 12 mjeseci prosječna vrijednost indeksa bila je za 0,8 posto manja u odnosu na prethodno usporedivo razdoblje, što je ublažavanje pada u odnosu na prva četiri mjeseca ove godine. Kumulativno pad od kraja prošle godine iznosi 2,4 posto, ali gledano po tromjesečjima, drugo je veće za 1,4 posto u odnosu na prvo tromjesečje jer su desezonirane vrijednosti u travnju bile pozitivne, a u svibnju ostale nepromijenjene u odnosu na mjesec ranije”, piše u objavi EIZ-a.

Navode da su zato kratkoročni signali s tržišta rada umjereno povoljni i upućuju na rast aktivnosti u drugom tromjesečju. Kažu da će o tome konačni sud moći donijeti tek s podacima za tekući mjesec.

Na godišnjoj razini je prvih pet najtraženijih zanimanja ostalo isto pa je tako prodavač ostao na poziciji najtraženijeg zanimanja. Slijede kuhar i konobar koji su zamijenili mjesta, a četvrto i peto mjesto zauzeli su skladištar i vozač.

Ističu da su najveći pozitivan doprinos stopi rasta indeksa u svibnju 2024. dali su oglasi za kuhare i knjigovođe. S druge strane, najveći negativan doprinos imali su oglasi za konobare, auto servisere i programere za kojima je potražnja u godinu dana pala za 45,9 posto.

Istovremeno, programeri su imali i najveći pad na ljestvici najtraženijih zanimanja, i to za 11 mjesta, pa su tako 20. pali na 31. mjesto. Učitelji su pak imali najveći rast na ljestvici najtraženijih zanimanja, pomaknuli su se za devet mjesta gore, s 32. mjesta na 23. mjesto.

“Iako smo prethodnih mjeseci bilježili rast udjela oglasa u kojima se traži srednja razina obrazovanja uz istovremen pad udjela oglasa u kojima se tražila niska ili visoka razina obrazovanja, u svibnju su omjeri ostali približno jednaki, 17 posto za nisku, 65 posto za srednju te 18 posto za visoku razinu obrazovanja”, navode iz EIZ-a.

Oglasi u kojima se tražila srednja razina obrazovanja imali su najveći negativan doprinos ukupnom broju oglasa, dok su oglasi u kojima se tražila visoka razina obrazovanja ostali nepromijenjeni u odnosu na prošlu godinu.

Južni Jadran je, kao i u travnju, bio jedina regija koja je imala pozitivan doprinos stopi rasta oglasa i u kojoj je zabilježen godišnji rast broja oglasa od 15,4 posto. U toj regiji su prodavač, kuhar, učitelj, liječnik,stomatolog i serviser bila zanimanja koja su imala najveći pozitivan doprinos stopi rasta indeksa.

Oglasi u kojima se tražila visoka razina obrazovanja na južnom Jadranu porasli su za čak 93,8 posto u odnosu na svibanj 2023. godine. Najveći pozitivan doprinos toj stopi rasta imala su zanimanja učitelj, inženjer građevinarstva i profesor, objavio je EIZ.

10 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari