INA proslavlja 60. obljetnicu

Ina/Press
Zsuzsanna Ortutay, predsjednica Uprave INA-e, Foto: Ina/Press

Industrija nafte INA, srednje velika europska naftna kompanija s vodećom ulogom u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnom ulogom u regiji u području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata, obilježava 60 godina postojanja.

Danas INA upravlja rafinerijom u Rijeci i industrijskom lokacijom u Sisku gdje razvija održive alternativne djelatnosti te mrežom koja broji više od 500 maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Crnoj Gori. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina INA posluje u Hrvatskoj i Egiptu, stoji u priopćenju.

Osnovana je 31. prosinca 1963. godine, spajanjem Naftaplina Zagreb s rafinerijama nafte Rijeka i Sisak.

Kompanija je registrirana pod nazivom Kombinat nafte i plina Zagreb, a naziv INA – Industrija nafte, odabran kao najbolji na natječaju za odabir imena, dobiva 31. prosinca 1964. godine.

Potkraj 1964. dijelom Ine postaje Trgovina, a 1966. godine i Rafinerija Lendava. Proces je nastavljen pa INA s vremenom izrasta u tvrtku koja uključuje Rafineriju nafte Zagreb, Tvornicu mineralnih gnojiva u Kutini, Petronaftu Solin, Naftovod Opatovac – Bosanski Brod, Inženjering Zagreb, petrokemijske tvornice OKI Zagreb i DINA Omišalj. Kroz povijest u sastav Ine su ulazile, ili ih je kompanija sama osnivala, mnoge kompanije.

„U trenutku kada slavimo 60. obljetnicu Ine, čast mi je osvrnuti se na važnu ulogu koju su naša kompanija i generacije zaposlenika imale u oblikovanju gospodarskog okruženja Hrvatske. Inina nepokolebljiva predanost pridonijela je gospodarskoj vitalnosti zemlje i uvijek je bila pokretačka snaga industrijskog razvoja i napretka Hrvatske. Tijekom proteklih šest desetljeća INA je bila s vama na svakom putovanju pružajući vam ključne proizvode i usluge. Naše putovanje nastavlja se u smjeru zajedničke izgradnje održive budućnosti“, izjavila je povodom obljetnice predsjednica Uprave Ine Zsuzsanna Ortutay.

Ina/Press
O Ina Grupi, Foto: Ina/Press

INA Grupu danas čine ovisna društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d., a to su CROSCO, STSI, INA MAZIVA, Hostin, Top Računovodstvo Servisi, INA Maloprodajni servisi, Plavi tim i INA Vatrogasni servisi. INA Grupa članica je MOL Grupe, a dionice kompanije izlistane su na Zagrebačkoj burzi od 1. prosinca 2006. godine.

Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu. Prerada nafte odvija se u Rafineriji nafte Rijeka, dok se na industrijskoj lokaciji u Sisku razvijaju održive alternativne djelatnosti. INA Grupa članica je MOL Grupe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari