Hrvatski sabor danas se raspušta

Hina
21. sjednica Sabora, 13. ožujak 2024. godine, Foto: Hina/Edvard Šušak

Glasanjem o raspravljenim točkama, 10. saziv Hrvatskog sabora, konstituiran 22. srpnja 2020. godine danas će, nakon nepune četiri godine, zaključiti svoj rad.

Novi, 11. saborski saziv birat će se potkraj travnja ili u svibnju, a kada će to točno biti odlučit će predsjednik Republike Hrvatske.

Osim o svom raspuštanju, za što je potrebna potpora 76 zastupnika, Sabor će glasati i o izmjenama kaznenog zakonodavstva kojima se kao kaznena djela uvode femicid, rodno uvjetovano ubojstvo ženske osobe te neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje tzv. curenje informacija. 

Sabor će glasati i o izmjenama Zakona o plaći i drugim materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika kojima bi se tim dužnosnicima povećala osnovica za izračun plaće za dodatnih 11,5 posto. Dobili bi i pravo na naknadu troškova prijevoza na posao, uskrsnicu i božićnicu, dar za dijete do 15 godina, regres za godišnji odmor te pravo na sistematski pregled.

Na glasanje čekaju i izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojima se uređuje pitanje ugovora o specijalističkom usavršavanju između specijalizanata i bolnica.

Po novome zakonu, troškovi specijalističkog usavršavanja sveli bi se isključivo na stvarne financijske troškove. U slučaju raskida ugovora o radu prije isteka ugovorene obveze rada, specijalizant ili specijalist bit će obvezni zdravstvenoj ustanovi koja ih je poslala na specijalizaciju nadoknaditi samo troškove specijalizacije, bez dodatnih drugih troškova.

Posljednjeg radnog dana, Sabor treba potvrditi ugovor između Hrvatske i Italije o razgraničenju isključivih gospodarskih pojaseva te 2025. proglasiti godinom obilježavanja 1.100 obljetnice hrvatskoga kraljevstva. 

Sabor će se očitovati i o oporbenom prijedlogu da osnuje istražno povjerenstvo radi utvrđivanja potencijalnog korumpiranja medija javnim novcem, kao i o prijedlogu da Darija Jurišića imenuje pravobraniteljem za osobe s invaliditetom, nakon što je jesenas, na njen zahtjev, te dužnosti razriješio Anku Slonjšak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari