Prijedlog Vlade RH za Upravno vijeće HANFA-e ide u saborsku proceduru

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e9/Hrvatski_Sabor_-_main_entrance.jpg
Hrvatski Sabor, Zagreb Foto: Wikimedia Commons/Pudelek

Odbor za financije i državni proračun hrvatskog Sabora jučer nije dao potporu prijedlogu Vlade RH, da Ante Žigman, kao dosadašnji predsjednik Upravnog vijeća hrvatske Agencije za nadzor financijskih usluga, HANFA, bude ponovno izabran na tu funkciju, no prijedlog ipak ide na glasanje u Sabor.

S četiri glasa za i četiri protiv, najglasniji protivnici da Žigman dobije još jedan četverogodišnji mandat bili su članovi Odbora iz oporbe koji smatraju da je svojim postupanjem Žigman unazadio hrvatski financijski sektor te je, kako su naveli, i iskazao nepoštovanje prema Saboru jer se nije pojavio na sjednici Odbora.

No, zakon i poslovnik Sabora predviđaju da u ovakvoj situaciji, prijedlog Vlade RH, ide dalje u proceduru, to jeste za prijedlog Vlade RH će, bez obzira na mišljenje Odbora, glasati zastupnici na plenarnoj sjednici Sabora.

Predsjednica Odbora za financije i proračun, Grozdana Perić, izvijestila je i da je jedan zastupnik dao svoj pristanak za prijedlog Vlade RH pisanim putem, prenosi Hina.

„No kako ga nije bilo na sjednici Odbora u trenutku kad se utvrđivao kvorum, kolege iz oporbe to nisu htjele priznati, pa smo ostali četiri-četiri“, rekla je Perić.

U slučaju novog Upravnog vijeća HANFA-e, Sabor će biti taj koji će donijeti konačnu odluku.

Vladin je prijedlog da na čelu Upravnog vijeća HANFA-e i idućih šest godina bude Ante Žigman, da zamjenik predsjednika ostane Tomislav Ridzak, a članovi Jurica Jednačak i Antun Palarić. Ilijanu Jeleč zamijenila bi Anamarija Staničić.

Podsjećamo, HANFA-u je, u skladu sa Zakonom, osnovao Sabor te je njemu i odgovorna za svoj rad.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari