Hrvatska na trećem mjestu po rastu cijena krumpira u 2023. među zemljama EU-a

Pixabay.com
Krumpir, ilustracija Foto: Pixabay.com

Cijene poljoprivrednih proizvoda u EU, tijekom 2023. godini, porasle su za dva posto, u odnosu na 2022., a cijene dobara i usluga koje se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji pale su za pet posto. Eurostat, statistički ured Europske unije, izdvojio je nekoliko namirnica čije su cijene značajno porasle, a jedna od njih je krumpir.

Hrvatska je na trećem mjestu među zemljama EU po rastu cijena krumpira.

Cijene maslinovog ulja porasle su za 54 posto, krumpira za 23 posto, svinja za 22 posto i jaja za 20 posto. S druge strane, zabilježen je značajan pad cijena žitarica od 26 posto, a pale su i cijene mlijeka za 1,63 posto.

U Hrvatskoj su u 2023. cijene poljoprivrednih proizvoda pale za 1,8 posto u usporedbi s godinom prije kada su se povećale za 22,2 posto. Prema Eurostatu, jaja su poskupjela za 41 posto, a svinjetina za malo više od 31 posto.

Cijene mlijeka su se povećale za 19,4 posto, a perad je u Hrvatskoj poskupjela za 12 posto. Cijene žitarica su pak pale za gotovo 42 posto.

Eurostat ističe da su suše utjecale na količinu proizvodnje određenih usjeva, a to je dovelo do rasta cijena. Tako se cijena krumpira povećala u 24 zemlje EU-a.

Cijene krumpira najbrže su rasle u Njemačkoj gdje su se povećale za 49 posto, nakon nje je Slovačka s rastom cijena od 48 posto i Hrvatska u kojoj su cijene krumpira porasle za 44 posto.

Pad cijena krumpira zabilježen je u tri zemlje, a to su Belgija, gdje su cijene pale za 18 posto, Cipar s padom od 14 posto i Austrija s četiri posto.

Prosječna cijena gnojiva pala je za 23 posto, dok je prosječna cijena pesticida i sjemena porasla za devet posto.

Cijene gnojiva bile su niže u 22 EU zemlje, a najviše su pale u Luksemburgu, za 46 posto. U Švedskoj je zabilježen pad od 41 posto, a u Finskoj od 39 posto.

S druge strane, povećale su se na Cipru za 14 posto, na Malti su bile veće za devet posto, u Grčkoj za šest posto i u Rumunjskoj za tri posto.

6 Odgovora

  1. Da vidimo najskuplje namirnice:
    1. WC Papir
    2. Kiseli kratsavci
    3. Krumpir

    Što nas jos ceka ljudi?!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari