Poljoprivredna bruto proizvodnja u 2022. smanjena za 6,7 posto

Pixabay.com
Polje kukuruze, ilustracija Foto: Pixabay.com

Fizički obujam poljoprivredne bruto proizvodnje u Hrvatskoj je 2022. u odnosu na 2021. godinu smanjen za 6,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Na pad poljoprivredne proizvodnje, kako navode statističari, utjecao je pad biljne proizvodnje za 8,6 posto i stočne proizvodnje za 3,2 posto.

Pala je proizvodnja većine usjeva s većim udjelom u biljnoj proizvodnji – kukuruza za 26,8 posto, soje za 14,5 posto i pšenice za 1,6 posto, objavila je Hina.

Od proizvoda koji imaju znatniji udio u stočnoj proizvodnji, u 2022. u odnosu na 2021. pala je proizvodnja svih proizvoda osim proizvodnje goveda, koja je porasla, za 10,7 posto i proizvodnje peradi, koja je porasla za 0,3 posto, pokazuju podaci DZS-a. U ukupnoj bruto proizvodnji u 2022. biljna proizvodnja sudjeluje sa 63, a stočna s 37 posto.

Podaci DZS-a pokazuju i da je prošle godine prema godini prije fizički obujam poljoprivredne neto proizvodnje smanjen za 7,3 posto. Neto indeksi fizičkog obujma poljoprivredne proizvodnje izračunati su iz vrijednosti cjelokupne proizvodnje umanjene za vrijednost proizvoda upotrijebljenih za ishranu stoke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari