HPK: Maslinari traže porezno i administrativno rasterećenje

Pixabay.com/congerdesign
Maslinovo ulje, ilustracija, Foto: Pixabay.com/congerdesign

Zbog povećanja konkurentnosti, maslinari od države traže daljnje porezno i administrativno rasterećenje, priopćili su iz Odbora za maslinarstvo i uljarstvo Hrvatske poljoprivredne komore (HPK).

Odbor se sastao se predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i razgovarao o modifikacijama Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2024. godinu. Raspravljali su i o katastru maslinika, smanjenju poreza na preradu te načinu na koji bi se potaknulo moguće udruživanje maslinara u proizvođačke organizacije.

Smatraju da bez stimuliranja otkupa domaćeg maslinovog ulja i davanja poticaja isključivo za maslinovo ulje, predano na otkup, nema jačanja proizvodnje domaćeg maslinovog ulja i usmjeravanja prodaje maslinovog ulja u legalne tokove.

S predstavnicima Ministarstva poljoprivrede razgovarali su i o problemima oko vođenja katastra maslinika jer bi proizvođači trebali voditi evidenciju o količini proizvedenog i prodanog maslinovog ulja. Maslinari su zatražili da ih upoznaju s rezultatima mjera provedbe upisa maslinika koji se ne nalaze u sustavu Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR), kao i kakvi su podaci dobiveni o proizvodnji maslina i maslinovoga ulja u Hrvatskoj za 2023.

“Zatražili smo da se promijeni sustav prikupljanja podataka zbog bolje organizacije sektora. Ako će uljare slati sve podatke o prerađenim količinama maslina i dobivenom ulju potrebno je da se istima potpuno podmire troškovi radne snage koja će to raditi ili da Ministarstvo zaposli ljude koji će u narednom periodu, od najmanje tri godine, te radnje provoditi. Ponovili smo naš stav, kako uljare neće raditi ove poslove jer to dovodi do dodatnog troška”, kazao je predsjednik Odbora Damir Buntić.

Maslinari su zatražili i porezno rasterećenje, odnosno predložili da se smanji porez na preradu maslina. U Italiji je porez četiri posto, Grčkoj je od devet do 13 posto, Španjolska 12 posto, a u Hrvatskoj je 25 posto, istaknuli su.

Osvrnuli su se i na udruživanju u sektoru maslinarstva. Naglasili su kako Proizvođačke organizacije (PO) u ovom sektoru nisu zaživjele jer su postavljeni kriteriji za njihovo osnivanje nedostižni i Odbor smatra da ih treba svesti na realne razine.

“Kako naše mišljenje nije uvažavano došli smo do rezultata da nemamo niti jednu proizvođačkih organizacija u maslinarstvu”, rekao je Buntić.

HPK je priopćio da bi idući sastanaka s predstavnicima Ministarstva trebao biti održan sredinom svibnja 2024. u Šibeniku.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari