Turbulencije na svjetskom tržištu maslinovog ulja mogli bi iskoristiti hrvatski proizvođači

Foto: Mareefe/Pexels

Cijene maslinovog ulja u kolovozu su porasle za čak 130 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, a prema izvješću Američkog ministarstva poljoprivrede stanje se nije popravilo ni u rujnu kada je za tonu maslinovog ulja trebalo izdvojiti čak 8.900 dolara (8.315 eura).

U Španjolskoj, najvećem svjetskom proizvođaču maslinovog ulja, u aktualnoj sezoni ga je proizvedeno oko 662.000 tona, što pak predstavlja pad od 54 posto u odnosu na četverogodišnji prosjek. Iz te zemlje posljednjih tjedana stižu i vijesti o sve češćim slučajevima krađe maslinovog ulja.

Kakva je situacija u Hrvatskoj, koliko su kod nas porasle cijene i koliki urod se očekuje ove godine?

“Prema našim saznanjima i praćenju tržišta, cijena ekstra djevičanskog maslinovog ulja u konzumnoj pakovini (750-1000 ml) na hrvatskom je tržištu u proteklih godinu dana prosječno porasla za oko 40 posto. Pritom, zabilježeno je i veće poskupljenje ekstra djevičanskog maslinovog ulja u manjim premium pakovinama (250 ml i 500 ml) koje se u znatnoj mjeri na tržište plasiraju putem specijaliziranih trgovina u turističkim središtima u priobalju”, istaknuli su na Zagrebačkom maslinarskom institutu.

Na pitanje o uzrocima tolikog rasta cijena na globalnoj razini navode kako su se neke od zemalja koje su vodeći svjetski proizvođači maslinovog ulja, poput Španjolske i Italije, u proteklom razdoblju suočile s posljedicama ekstremnih klimatskih neprilika te pojavom bolesti i štetnika zbog kojih se urodi maslina i proizvodnja maslinovog ulja smanjuju drugu godinu zaredom, a dio nasada morao je biti iskrčen, što će vjerojatno rezultirati daljnjim padom proizvodnje i u sljedećim godinama.

“S obzirom na nepovoljne klimatske uvjete ovoga proljeća (mnogo kiše u vrijeme cvatnje, ponegdje i kasni mraz, kao i naglo povećanje temperature), ali i druge čimbenike (štetnici i bolesti), urodi maslina su različiti (čak i unutar istog proizvodnog područja) i kreću se od oko 90 posto do svega 30 posto prošlogodišnje proizvodnje. Ipak, procjenjujemo da će ukupan urod maslina u Hrvatskoj ove godine biti na razini od oko 70 posto prošlogodišnjeg uroda”.

Cijene maslinovog ulja na mediteranskom tržištu rastu zbog prethodno opisanog smanjenja proizvodnje vodećih proizvođača maslinovog ulja, što stvara nepovoljan omjer ponude i potražnje. Budući da je naše tržište u znatnoj mjeri ovisno o uvozu maslinovog ulja iz susjednih zemalja, “prelijevanje” rasta cijena na domaće tržište je neizbježno.

Foto: Julia Sakelli/Pexels

Što se tiče maslinovog ulja proizvedenog u Hrvatskoj, porast cijene je znatno manji te je uglavnom “opravdan” inflatornim učinkom (povećanje cijene rada i ulaznih sirovina).

Portugalska vlada maslinovo je ulje uvrstila na popis proizvoda oslobođenih plaćanja poreza na dodanu vrijednost. Naše sugovornike pitali smo i kolika je vjerojatnost da taj primjer slijedi i Hrvatska.

“Takvo postupanje ne bi bilo neočekivano s aspekta nastojanja država da ‘amortiziraju’ troškove proizvodnje te učine vlastite proizvode konkurentnijima. Ipak, potrebno je istaknuti kako smanjenje poreza na dodanu vrijednost određenih prehrambenih proizvoda u Republici Hrvatskoj do sada uglavnom nije rezultiralo smanjenjem maloprodajnih cijena u trgovinama, nego je omogućilo veću trgovačku maržu uvoznicima i trgovcima. Nakon smanjenja stope PDV-a na 13 posto, stopa PDV-a na maslinovo ulje u Hrvatskoj je od 2022. godine svega pet posto. Stoga, ne vjerujemo da bi potpunim ukidanjem PDV-a došlo do smanjenja cijena maslinovog ulja“, smatraju na Zagrebačkom maslinarskom institutu.

Neki analitičari poput Kylea Hollanda upozoravaju da bi se globalne zalihe maslinovog ulja mogle iscrpiti i prije listopada, kada obično kreće nova berba.

“Činjenica je da se svjetske zaliha maslinovog ulja svakako nastavljaju smanjivati, a kada će se iscrpiti nezahvalno je prognozirati. Ono što možemo očekivati jest nastojanje svjetski vodećih proizvođača maslinovog ulja da tehnikama rafiniranja maslinine komine (ponekad uz dodavanje raznih štetnih otapala) te proizvodnjom veće količine ulja znatno lošije kvalitete ‘kompenziraju’ nedostatak ekstra djevičanskog maslinovog ulja”, istaknuli su naši sugovornici.

Istovremeno, kažu za Financije.hr na Zagrebačkom maslinarskom institutu, domaći proizvođači nastavljaju s proizvodnjom vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja nagrađivanog brojnim svjetskim priznanjima. Iako ponekad skuplje od uvoznog ulja, takvo ulje svakako predstavlja znatno bolji omjer cijene i kvalitete, a turbulencije na svjetskom tržištu mogu biti dodatna prilika za bolje tržišno pozicioniranje našeg vrhunskog proizvoda na domaćem i inozemnom tržištu, po cijenama koje su još uvijek prihvatljive većini kupaca.

Očekivana i s aspekta proizvodnje opravdana cijena mladog ekstra djevičanskog maslinovog ulja u konzumnoj pakovini (750-1000 ml) na kraju 2023. godine trebala bi iznositi 20 eura po litri.

13 Odgovora

  1. Veliki sam obožavatelj maslinovog ulja, naime konzumiram ga iz čaše poput soka. Ovo je veliki udarac za moj kućni budžet.

  2. Barem se oko toga ne moram brinuti. Kao što sam i prije bila komentirala, baka mi ima maslenik, pijem ga kao vodu. Kažu da je dobro za zdravlje.

  3. Cijene za sve idu gore, a što je proizvod kvalitetniji to je veća cijena, ali treba imati granice i biti realan

  4. Maslinovo ulje koristim za sve potrebe. Od kozmetike do kuhanja. Bez obzira na cijenu.
    Bitna je kvaliteta.

  5. Uvijek se isplati kupiti dobro maslinovo ulje iz provjerenih izvora bez obzira na cijenu. Domaća ulja nece toliko poskupiti a ova uvozna “maslinova” ulja po dućanima cija ce cijena u vecoj mjeri skociti me ionako ne zanimaju.

  6. Kao i sve drugo, i maslinovo ulje postaje sve skuplje, ništa neočekivano nažalost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari