HBOR: Rast kreditne aktivnosti u 2023. godini

HBOR
HBOR, Zagreb, Foto: HBOR/PR

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u 2023. odobrila je više od 2.800 kredita u ukupnom iznosu većem od 1,1 milijarde eura, što je povećanje za 31 posto, a po broju za 22 posto u odnosu na prethodnu godinu, priopćeno je iz HBOR-a.

„Tijekom 2023. HBOR je odobrio 2.854 kredita u ukupnom iznosu od 1.123 milijuna eura. Najzastupljeniji korisnici bili su privatni poslovni subjekti kojima je odobren 2.671 kredit, što predstavlja 94 posto ukupno odobrenih kredita, u iznosu od preko 850 milijuna eura. Rastući trend investicijskih aktivnosti u Hrvatskoj potvrđuje i struktura odobrenih kredita u kojoj je udio investicijskih kredita dosegnuo razinu od 65 posto, za razliku od 2022. kada je iznosio 46 posto. Udio kredita s fiksnom kamatnom stopom u ukupnom broju odobrenih kredita iznosio je 99 posto, a u volumenu 87 posto“, navodi se u priopćenju.

Nastavljena je i implementacija novih financijskih instrumenata iz okvira Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).

“Značajno povećanje naše poslovne aktivnosti rezultat je HBOR-ove vrlo dobre prilagodbe dinamičnom ekonomskom okruženju. Izuzetno smo zadovoljni ostvarenim rezultatima i  inovacijama koje smo uveli, nastavit ćemo i dalje tako, a sve u cilju pružanja podrške razvoju hrvatskog gospodarstva,“ izjavio je Hrvoje Čuvalo, predsjednik Uprave HBOR-a.

Za HBOR je prošla godina bila rekordna ne samo u segmentu kreditiranja već i u području poslova osiguranja izvoza.

U ovom segmentu, HBOR je u 2023. osigurao izvozni promet u visini od 672 milijuna eura, što je rekordan iznos osiguranog izvoznog prometa u jednoj godini od početka obavljanja poslova osiguranja izvoza te uzastopan rast već četvrtu godinu zaredom.

„Osigurani promet u 2023. veći je za 79 posto u odnosu na 2022. te je najvećim dijelom rezultat snažnije iskorištenosti programa osiguranja uvedenih s ciljem pomoći gospodarstvu uslijed krize uzrokovane ruskom agresijom na Ukrajinu, kao i osiguranja kapitalnih izvoznih projekata. U okviru programa osiguranja izvoza HBOR je tijekom 2023. podržao izvoz hrvatskih roba i usluga u 48 država svijeta“, navodi se u priopćenju.

Ukupna poslovna aktivnost HBOR-a, koja uključuje kreditno i garantno poslovanje, osiguranje izvoza i poslove ulaganja kapitala, povećana je za 43 posto u odnosu na 2022. godinu.

Krajem 2022. uveden je novi kreditni program namijenjen posebnim ciljnim skupinama (mladi, žene poduzetnice i početnici), a početkom 2023. potpisani su ugovori o subvenciji kamatnih stopa s 15 poslovnih banaka.

Uz izravno kreditiranje i subvencioniranje kamatnih stopa, uveden je i novi jamstveni program za srednje kapitalizirana i velika poduzeća, te je u suradnji s Europskim investicijskim fondom (EIF) započelo osnivanja jednog ili više fondova za vlasnička ulaganja u brzorastuća poduzeća.

U okviru NPOO financijskih instrumenata do kraja 2023. podržano je preko 180 projekata s iznosom od 260 milijuna eura, te su svi oni odobreni u skladu sa zahtjevima održivosti prema okolišnim, društvenim i upravljačkim kriterijima. Za potrebu poštivanja načela DNSH (Do no significant harm), HBOR je sam osmislio poseban upitnik koji je prihvaćen od strane Europske komisije, priopćeno je iz HBOR-a.

U cilju jačanja regionalne prisutnosti otvoren je i novi ured u Zadru koji pokriva područje Sjeverne Dalmacije.

29 Odgovora

  1. Volim kredite. Šteta što su ukinuli kredit od 10kn što se moglo dignuti preko mobitela.

  2. Kredit je dobra stvar za onog tko zna dobro uloziti novac i vratiti si duplo 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari