HBOR dobio ovlasti EK za izravno upravljanje sredstvima EU

HBOR
HBOR, Zagreb, Foto: HBOR/PR

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) uspješno je završila proces dobivanja akreditacije Europske komisije i time dobila ovlasti za izravno upravljanje sredstvima Europske unije, priopćeno je iz HBOR-a.

Ovime se HBOR svrstao u manji broj razvojnih banka Europske unije koji je uspješno dovršio ovaj zahtjevni postupak pred Europskom komisijom, čime je dodatno potvrđena visoka razina kvalitete i profesionalnih standarda u poslovanju HBOR-a.

„Europska komisija izvijestila je HBOR o uspješnom završetku procesa procjene stupova, pravila i postupaka (eng. Pillar Assessment) u dobivanju akreditacije za provedbenog partnera za centralizirane financijske instrumente EU-a. Europska komisija, u suradnji s odabranim vanjskim revizorom, provela je temeljitu i opsežnu procjenu kako bi utvrdila udovoljava li HBOR zahtjevima članka 154. stavka 4. točke (f) Financijske uredbe (EU) 2018/1046, primjenjive na opći proračun Unije. Komisija je ocjenjivala različite aspekte poslovanja HBOR-a, uključujući sustav internih kontrola, vanjsku reviziju, računovodstveni sustav, financijske instrumente, pristup financiranju, objavljivanje informacija o primateljima te zaštitu osobnih podataka“, navodi se u priopćenju.

Uspješnom procjenom HBOR je stekao ovlasti za izravno upravljanje sredstvima Europske unije. Rezultati procjene potvrdili su sposobnost HBOR-a da na visokoj razini stručnosti osigura zaštitu financijskih interesa EU na način usporediv s onim kojim se služi Komisija prilikom izravnog upravljanja proračunom EU. Na ovaj način, HBOR se pridružuje malobrojnim financijskim institucijama, koje su ovlaštene za izravno upravljanje sredstvima Europske unije.

„Ovo predstavlja izvanredan, a smijem reći i povijesni uspjeh za HBOR, koji označava novu prekretnicu u povijesti naše institucije. Izrazito smo ponosni što je HBOR uspješno prošao složeni postupak akreditacije procjene stupova, čime smo postali dio manje skupine financijskih institucija u Europskoj uniji s ovom prestižnom akreditacijom. Ovaj uspjeh ne samo da predstavlja veliki korak naprijed za HBOR, omogućavajući nam da direktno apliciramo za sredstva EU-a bez potrebe za posrednicima, već otvara i nove mogućnosti za razvoj inovativnih financijskih instrumenata. Cilj nam je maksimalno iskoristiti ove nove prilike kako bismo intenzivirali podršku rastu i razvoju hrvatskog gospodarstva,“ izjavio je Hrvoje Čuvalo, predsjednik Uprave HBOR-a.

Čuvalo je istakao i da je HBOR planira usmjeriti resurse i stručnost prema projektima koji će doprinijeti održivom razvoju, inovacijama i digitalizaciji, jačajući konkurentnost Hrvatskog gospodarstva na međunarodnoj razini.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari