Hapag-Lloyd u prošloj godini imao znatno smanjenje dobiti i prihoda

Pixabay.com
Hapag-Lloyd, Foto: Pixabay.com

Oštar pad vozarina nakon pandemije znatno je smanjio dobit i prihod njemačkog brodara Hapag-Lloyda u 2023. godini, pokazalo je poslovno izvješće.

Njemački brodar zaključio je prošlu godinu s dobiti prije kamata i poreza (EBIT) od 2,5 milijardi eura. U prethodnoj godini iznosila je 17,5 milijardi eura, prenosi Hina. Prihod se smanjio 17 posto, na 17,9 milijardi eura.

Normalizacija svjetskih nabavnih lanaca nakon pandemije znatno je snizila vozarine u 2023., objašnjavaju u Hapag-Lloydu.

U rekordnoj 2022. godini brodar je gotovo udvostručio prihod, uz prosječnu vozarinu za standardni kontejner od 20 stopa (TEU) od 2.863 dolara. U 2023. vozarina je gotovo prepolovljena, na 1.500 dolara, uz 11,3 milijuna prevezenih kontejnera TEU, gotovo kao i u godini ranije.

Ukazuju na negativan utjecaj sukoba u Crvenom moru na obujam prevezenog tereta pred kraj 2023., budući da su brodovi preusmjereni oko Rta dobre nade.

Već u studenom kompanija je upozorila da očekuje teške uvjete na tržištu i u 2024., procijenivši da će kapaciteti sektora premašiti potražnju, što će nametnuti “aktivno upravljanje troškovima”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari