Hapag-Lloyd i Maersk najavili uspostavu novog saveza na početku 2025.

Pixabay.com
Brod tvrtke Maersk, Foto: Pixabay.com

Njemački Hapag-Lloyd i danski Maersk najavili su uspostavu novog logističkog saveza na početku 2025. godine, signalizirajući preslagivanje kapaciteta u postpandemijskom razdoblju.

Savez Gemini Cooperation obuhvatit će 290 brodova ukupnog kapaciteta 3,4 milijuna kontejnera (TEU), pri čemu će Maersk osigurati 60 posto, a Hapag-Lloyd ostatak, prenosi Hina.

Prema sporazumu, Hapag-Lloyd će krajem siječnja 2025. napustiti brodarski savez THE Alliance koji obuhvaća tri spojene japanske linije pod nazivom Ocean Network Express (ONE), tajvanski YangMing i južnokorejski HHM, nekadašnji Hyundai Merchant Marine.

Maersk će pak okončati savez 2M sa švicarskom tvrtkom za kontejnerski prijevoz MSC, kao što je i najavio prije godinu dana.

Oba saveza pomogla su brodarima da kapacitete u proteklim godinama prilagode izmjenama obrazaca potražnje na putu iz Azije u Europu, kao i na Atlantiku i Pacifiku.

Tvrtke su u međuvremenu promijenile strategiju kako bi osigurale tržišni udio u promijenjenim uvjetima u postpandemijskom svijetu u kojem prihod od prijevoza tereta pada uglavnom zbog prigušenog gospodarskog rasta.

Drugi i peti najveći operater kontejnerskih brodova provest će prijelaz do kraja godine, a korisnici će nastaviti primati usluge prema postojećim ugovorima, navodi se u zajedničkom priopćenju.

Suradnja će obuhvatiti trgovinske rute Azija/zapadna američka obala, Azija/istočna američka obala, Azija/Bliski istok, Azija/Mediteran, Azija/sjeverna Europa, Bliski istok–Indija/Europa i Transatlantik.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari