Maersk uvodi dodatak za rizik transporta pošiljki u Izrael

Pixabay.com
Danska tvrtka Maersk, Foto: Pixabay.com

Danska brodarska grupa A.P. Moller-Maersk izvijestila je da će iduće godine u vozarine za transport kontejnera u Izrael uračunavati i dodatak za rizik kako bi pokrila veće premije osiguranja zbog sigurnosne situacije.

“Premije osiguranja za brodove s odredištem u Izraelu i dalje rastu na prijelazu u 2024. pa je Maersk prisiljen službeno uvesti dodatak za rizik u kriznim situacijama. Dodatak će se koristiti za pokrivanje dodatnih troškova osiguranja i u konačnici za osiguranje kontinuirane i održive usluge za naše klijente u Izraelu”, navodi danska tvrtka u priopćenju.

Od 8. siječnja 2024. godine, klijenti će plaćati dodatak od 50 dolara za kontejnere od 20 stopa odnosno 6,09 metara te od 100 dolara za kontejnere od 40 stopa odnosno 12,18 metara i 45 stopa odnosno 13,72 metara, priopćio je Maersk.

Zbog percepcije o riziku premije osiguranja od političkog nasilja u Izraelu bile su i prije početka aktualnog sukoba s palestinskim Hamasom više nego u drugim dijelovima svijeta, podsjeća Hina.

“Puno više tržišta oklijeva danas pružati usluge osiguranja (za klijente) u Izraelu. Raspoloživi kapaciteti za Izrael smanjeni su možda 75 posto”, procjenjuje Tarique Nageer iz brokerske kuće Marsh.

Neke su premije danas i do deset puta skuplje nego prije nekoliko mjeseci, kaže Geenwood. Izvor u sektoru osiguranja koji nije želio biti imenovan kaže da su premije vjerojatno ipak nešto manje poskupjele u dijelovima Izraela udaljenim od palestinskih teritorija. Posao ipak nije obustavljen, naglašavaju osiguravatelji.

“Nećete nužno raskinuti osiguranje dugoročnim klijentima”, naglašava Roddy Barnett iz osiguravateljske tvrtke Beazley.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari