HANFA upozorava građane na neovlaštena društva koja se bave virtualnim valutama

Pixabay.com
HANFA izdala upozorenje građanima, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) upozorila je građane da ne stupaju u poslovni odnos s društvima koja se bave virtualnim valutama, a nisu se prijavila ovoj regulatornoj agenciji.

Do sada je zahtjev za upis u HANFA-in Registar pružatelja usluga virtualne imovine, u skladu s izmjenama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, podnijelo 17 društava, dok 84 društva nisu zadovoljila tu zakonsku obvezu, izvijestili su iz HANFA-e.

Podsjećaju, prenosi Hina, i da se na internetskoj stranici Agencije nalaze popisi svih društava, uključujući i ona koja nisu ispunila svoju obavezu.

Napominju da je rok za podnošenje prijava za sve one koji u sudskom registru imaju opisanu djelatnost pružanja usluga razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta ili pružanja skrbničkih usluga novčanika, istekao 4. rujna ove godine.

„Za društva koja nisu podnijela zahtjev za upis u registar unutar zakonskog roka niti su dostavila dokaz o brisanju navedene djelatnosti, smatra se da spomenute djelatnosti obavljaju neovlašteno“, istaknuli su iz HANFA-e, upozorivši građane da ne koriste usluge takvih društava kako bi izbjegli moguće rizike poslovanja.

HANFA je društva više puta tijekom ove godine obavijestila o njihovoj obavezi, a u skladu s ovlastima obavijestila nadležne trgovačke sudove te zatražila postupanje u skladu s njihovom nadležnosti, priopćili su iz ove Agencije.

3 Odgovora

  1. Ulagati treba samo preko poznatih i provjerenih brokerskih tvrtki, sve ostalo je sumnjivo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari