Georgieva: Subvencije za fosilna goriva su previsoke

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5f/The_Rt_Hon_Alok_Sharma_MP_at_the_IMF_%2851520715588%29.jpg/2048px-The_Rt_Hon_Alok_Sharma_MP_at_the_IMF_%2851520715588%29.jpg
Kristalina Georgieva, direktorica MMF-a, Foto: Wikimedia Commons/UKinUSA

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristalina Georgieva, u sklopu Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, upozorila je da će cijena emisija ugljika dosegenuti 85 dolara po toni do 2030. godine.

Istaknula je da su današnje subvencije za fosilna goriva previsoke i da bi ta sredstva trebala biti uložena u borbu protiv klimatskih promjena.

“Nacionalni doprinosi u borbi protiv klimatskih promena mogu pasti na manje od 50 posto onoga što je predviđeno do 2030. godine, a zadatak MMF-a je da pomogne državama u postizanju tih ciljeva“, navela je Georgieva.

Ona je podržala napore predsednika Svjetske banke, Ajaya Bange, koji se kao prethodni govornik u ime svoje organizacije, obavezao ispuniti pet konkretnih ciljeva u borbi protiv klimatskih promena.

Međunarodni monetarni fond je, podsjetimo, u prosincu podigao procjenu rasta cijena emisija ugljika do 2030. godine sa 75 na 85 dolara po toni.

Prije nekoliko dana, Georgieva je komentirala i situaciju vezanu uz razvoj umjetne inteligencije, upozorivši kako bi čak zbog nje čak 40 posto postojećih radnih mjesta moglo biti ugoženo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari