Britanija planira uvesti porez na ugljik na uvoz određenih vrsta robe

Pixabay.com
London, Velika Britanija, Foto: Pixabay.com

Velika Britanija namjerava uvesti porez na ugljik pri uvoz određenih vrsta robe, u sklopu plana ministarstva financija da spriječi potkopavanje britanskih tvrtki jeftinijom proizvodnjom iz inozemstva.

Britansko ministarstvo financija objavilo je da će novi porez stupiti na snagu 2027. godine, prenosi Hina, čime će se postići da cijene uvezenih proizvoda poput željeza, čelika, aluminija, keramike i cementa iz inozemstva dosegnu cijenu ugljika usporedivu s onom kod britanskih proizvoda.

Britanija, naime, naplaćuje od domaćih proizvođača naknadu za onečišćenje ugljikom kako bi potaknula industrije da smanje svoje emisije stakleničkih plinova.

Britanska industrija tražila je od vlade ove zemlje da se uhvati u koštac s tim porezom na inozemnu robu zbog zabrinutosti da je potkopavaju jeftiniji proizvodi s više ugljika uvezeni iz zemalja u kojima  se naplaćuje niži ili se uopće ne naplaćuje porez na ugljik.

Ministarstvo financija priopćilo je da će planovi pomoći u izjednačavanju uvjeta i potaknuti ulaganja britanske industrije u smanjenje emisija stakleničkih plinova.

„Taj će porez osigurati da se proizvodi s puno ugljika iz inozemstva, poput čelika i keramike, suoče s cijenom ugljika usporedivom s onim proizvedenim u Velikoj Britaniji. Britansku industriju ovo bi trebalo potaknuti da ulaže u dekarbonizaciju kako svijet prelazi na nulte emisije”, rekao je ministar financija Jeremy Hunt.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari