Rolls-Royce pregovara o izgradnji mini-nuklearki u Ukrajini

Pixabay.com
ilustracija, elektrana, Foto: Pixabay.com

Rolls-Royce je u pregovorima s najvećom ukrajinskom privatnom elektroenergetskom tvrtkom o izgradnji niza mini nuklearnih elektrana u zemlji, otkriva The Telegraph.

DTEK, koji je dio industrijske grupe milijardera Rinata Akhmetova, vodio je prve razgovore s Rollsom o razvoju malih modularnih reaktora (SMR) na lokacijama kojima trenutno upravljaju elektrane na ugljen.

Maxim Timchenko, izvršni direktor tvrtke, rekao je kako očekuje da će nuklearna energija činiti važan dio budućeg portfelja DTEK-a dok se Ukrajina obnavlja i prebacuje s fosilnih goriva.

DTEK i Rolls ispituju da li bi osam postojećih lokacija za elektrane na ugljen, od kojih su dvije trenutno na teritoriju koji je zahvaćen ratom, moglo biti pretvoreno u smještaj malih modularnih reaktora u 2030-im.

Isti izvor navodi da ova informacija dolazi u trenutku kada se Ukrajina trudi da razvije manje centralizirane i više obnovljive izvore energije, kao što su vjetroelektrane i solarne farme, jer je suočena s uništenjem mrežne infrastrukture tijekom rata, što je problem tijekom zimskih mjeseci.

U svibnju je DTEK počeo proizvoditi energiju iz vjetroelektrane Tyligulska, 60 milja od prve crte rata, u južnoj Ukrajini, koja je montirana tijekom rata u samo devet mjeseci. Ovaj je mjesec najavio planove za učetverostručenje kapaciteta stranice.

Timchenko je rekao i da su obnovljivi izvori energije i dalje ključni za jačanje energetske sigurnosti budući da pojedinačne vjetroturbine čine mnogo teže raketne mete od velikih elektrana na ugljen. Međutim, rekao je da će veliki dio energije također morati dolaziti iz manje povremenih izvora kao što je nuklearna energija.

“Pokušavamo pronaći način da instaliramo ove male modularne elektrane. S naše strane, imamo prilično velik kapacitet elektrana na ugljen i u pregovorima smo s tvrtkom Rolls-Royce SMR o prenamjeni”, rekao je Timchenko u intervjuu je za The Telegraph.

Ukrajina je već jedan od najvećih svjetskih korisnika nuklearne energije i posjeduje četiri elektrane, koje su proizvodile više od polovice električne energije u zemlji prije nego su počeli sukobi između Ukrajine i Rusije. SMR koji razvija Rolls nova je i komercijalno neprovjerena tehnologija koju tvrtka ne očekuje da će primijeniti najranije do 2030. godine, a očekuje se da će prva biti izgrađena u Ujedinjenom Kraljevstvu.

DTEK nastoji uspostaviti partnerstvo s Rollsom u kojem bi se dio opskrbnog lanca na kraju mogao uspostaviti u Ukrajini, gdje postoji značajna stručnost u nuklearnom inženjerstvu.

Rolls-Royce SMR potvrdio je da dvije tvrtke pregovaraju, naglašavajući da su detalji ovih razgovora komercijalno povjerljivi.

Razgovori s Rollsom pojavili su se nakon što je ponuđačima u britanskom natjecanju za financiranje SMR dizajna rečeno da se sljedeća faza odgađa. Šest tvrtki, uključujući Rolls, natječu se za izgradnju SMR projekata koje financira vlada. Očekivali su predaju službene ponude ovog mjeseca, ali sada im je rečeno da će proces započeti u siječnju. Tufan Erginbilgiç, izvršni direktor Rollsa, sastao se s češkim ministrima prošli tjedan kako bi započeli pregovore o SMR ugovoru, dok se tvrtka bori za dobivanje konkretnih poslova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari