Cijene nafte u porastu zbog smanjenja ruskog izvoza

Pixabay.com
Naftna platforma, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte porasle su više od jedan posto u azijskom trgovanju u ponedjeljak, zbog manjeg izvoza iz Rusije, kao i zbog napada na brodove u Crvenom moru koji su izazvali zabrinutost zbog prekida opskrbe naftom.

Fjučersi nafte Brent veći su za 63 centa ili 0,8 posto, te iznose 77,18 dolara po barelu, dok je američka sirova nafta West Texas Intermediate (WTI) iznosila 72,04 dolara po barelu, što je rast od 61 cent ili 0,9 posto.

Rusija je u nedjelju rekla da bi mogla dodatno pooštriti smanjenje izvoza nafte u prosincu, objavio je Reuters, i to za potencijalno 50.000 barela dnevno ili više, dok najveći svjetski izvoznici pokušavaju podržati globalne cijene nafte.

Ova najava dolazi nakon što je Moskva obustavila oko dvije trećine utovara svoje glavne izvozne sirove nafte Urals iz luka zbog oluje i planiranih tehničkih održavanja.

I Brent i WTI prekinuli su svoj najdulji niz tjednih gubitaka u pola desetljeća s malim dobitkom prošlog tjedna nakon što je prošlotjedni sastanak američkih federalnih rezervi pobudio nadu da je povećanje kamatnih stopa gotovo i da su rezovi na putu.

“Međutim, mislim da je jednako važan prošlotjedni sjajni sastanak Feda koji uklanja rizike „tvrdog prizemljenja“ za američko gospodarstvo i buduću potražnju za sirovom naftom. Da ne spominjem tehničku sliku sirove nafte koja podupire oporavak u područje od 76/78 dolara”, dodao Tony Sycamore analitičar iz IG-a, misleći na cijene WTI-ja.

Sirovu naftu također je podržao oslabljeni dolar, piše Reuters, budući da slabiji dolar čini naftu izraženu u dolarima jeftinijom za strane kupce.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari