U Njemačkoj će više od pola potrošene električne energije u 2023. biti iz obnovljivih izvora

Pixabay.com
Solarna energija, ilustracija Foto: Pixabay.com

Polovica potrošene električne energije u Njemačkoj u 2023. će biti po prvi put klimatski neutralna, pokazale su prognoze Centra za istraživanje solarne energije i vodika Baden-Württemberg (ZSW) i Njemačke udruge industrije energije i vode (BDEW).

Obnovljivi izvori energije činili su nešto manje od 52 posto bruto potrošnje električne energije u tekućoj godini, što je pet postotnih bodova više nego prošle godine, prenosi Hina.

ZSW i BDEW pretpostavljaju da će ukupna bruto potrošnja električne energije u 2023. iznositi oko 517,3 milijarde kilovatsati.

Obnovljivi izvori energije činili su posebno visoke udjele u srpnju s 59 posto, svibnju s 57 posto te listopadu i studenom s 55 posto potrošnje energije u Njemačkoj. U lipnju je proizvodnja električne energije iz sunčeve svjetlosti dosegnula novi rekord od 9,8 milijardi kilovatsati.

Energija vjetra na kopnu oborila je novi godišnji rekord sa 113,5 milijardi kilovat sati te je s 267 milijardi kilovatsati proizvedeno više klimatski neutralne električne energije nego ikad prije.

“Brojke pokazuju da smo na pravom putu”, objasnila je predsjednica izvršnog odbora BDEW Kerstin Andreae.

Međutim, put do potpuno klimatski neutralne opskrbe električnom energijom nije sigurno zajamčen, rekla je.

“Drugih 50 posto možemo postići samo ako političari nastave dosljedno uklanjati sve prepreke širenju obnovljivih izvora energije”, upozorila je.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari