Francuzi smanjuju površinu pod šećernom repom, Ukrajinci su jaka konkurencija

Pixabay.com
Šećer Foto: Pixabay.com

Francuski proizvođač šećera Saint Louis Sucre traži od poljoprivrednika da ne povećavaju površinu pod repom u 2024. godini kako bi se izbjegao pad cijena šećera u uvjetima jake konkurencije iz Ukrajine, pokazuje pismo u koje je Reuters dobio uvid.

Europske cijene šećera dosegnule su rekordne razine zbog nedostatne ponude, povezane u prvom redu sa smanjenom proizvodnjom u Francuskoj čiji su poljoprivrednici proteklih godina imali problema sa slabim urodom, prenosi Hina.

No, EU je od početka rata u Ukrajini znatno povećala uvoz ukrajinskog šećera, što je potaknulo strah od viškova nalik onima u 2017. godini, nakon ukidanja proizvodnih kvota.

“Naša ambicija da povećamo površinu (pod šećernom repom)… u sukobu je s okvirom solidarnosti EU u prilog Ukrajini”, naveo je u pismu od šestog rujna Saint-Louis Sucre, čiji je vlasnik njemački Suedzucker.

“Naš je cilj pobrinuti se da svaka tona šećera proizvedena u Francuskoj bude savršeno usklađena s potražnjom i da dobije najbolju cijenu na europskom tržištu kako bi se osigurao najbolji mogući prihod od šećerne repe”, stoji u pismu.

“U tom neočekivanom kontekstu, uzdajemo se da ćete Vi, dugogodišnji SLS-ovi uzgajivači, održati svoju tonažu iz 2023. i u 2024.”, rečeno je.

Pixabay.com
Šećer, ilustracija Foto: Pixabay.com

Uvoz šećera iz Ukrajine u EU porastao je od listopada 2022. do srpnja ove godine na 390.000 tona, s 25.000 tona u istom razdoblju u prethodnoj sezoni, pokazuju podaci EU-a.

Odgovarajući na upit Reutersa da komentira pismo, glasnogovornik Suedzuckera rekao je da ukrajinski šećer može izazvati poremećaje na tržištima EU i da ga treba izvoziti u treće zemlje kojima je potrebna hrana.

Francuski poljoprivrednici trenutno planiraju plodored za novu sezonu, sjetva uljane repice je već gotova, a sjetva pšenice trebala bi započeti krajem mjeseca.

S obzirom na pad cijena žitarica i poskupljenje šećera, poljoprivrednici bi u plodoredu mogli preferirati šećernu repu, kažu uzgajivači. Površina pod šećernom repom u Francuskoj pala je ove godine na najnižu razinu u 14 godina.

Tona europskog šećera stajala je u srpnju 915 eura, prema novim službenim podacima EU-a, i bila je viša za 57 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju i dvostruko viša nego u srpnju 2021.

“Moramo paziti da ne zapadnemo u drugu krajnost”, rekao je za Reuters predsjednik francuske udruge proizvođača šećerne repe CGB Franck Sander, upozoravajući da povećanje površina može dovesti do pada cijena u EU.

“Zaokret bi se mogao dogoditi vrlo brzo, cijene bi mogle pasti 30 posto, posebice zbog velike ponude u Ukrajini”, dodao je Sander.

U 2019. Saint Louis Sucre zatvorio je dvije šećerane u sklopu šireg plana restrukturiranja u Suedzuckeru, najvećem europskom proizvođaču šećera. U Francuskoj imaju još dva pogona.

Proizvodnja šećera u Europskoj uniji trebala bi se oporaviti u sezoni 2023/2024., uglavnom zbog većeg uroda u Poljskoj čiji su poljoprivrednici povećali površinu pod šećernom repom, potaknuti višim cijenama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari