Indija će zabraniti izvoz šećera, cijene na tržištima rastu

pixabay.com
Izvoz šećera iz Indije upitan, ilustracija Foto: Pixabay.com

Očekuje se da će Indija zabraniti izvoz šećera u sljedećoj sezoni po prvi puta u posljednjih sedam godina, a to će vjerojatno povećati cijene na tržištima u New Yorku i Londonu koje se već kreću oko najviših razina u više godina. Indija će, kako prenosi Hina, od početka listopada tvornicama zabraniti izvoz šećera, budući da je nedostatak kiša smanjio prinose trske, doznaje Reuters iz tri vladina izvora. Proizvodnja šećera u Indiji mogla bi u sezoni 2023/2024. pasti 3,3 posto, na 31,7 milijuna tona a za očekivati je da i sezona 2024./25. bude problematična.

Zbog sada već visokih cijena na međunarodnim tržištima, zabrana indijskog izvoza povećava bojazni od daljnje inflacije na globalnim tržištima hrane. Indija je tijekom ove sezone, tvornicama dozvolila da izvezu samo 6,1 milijun tona šećera, nakon što im je prošle sezone dozvolila  prodaju rekordnih 11,1 milijun tona.

Monsunske kiše u područjima s najvećim uzgojem šećerne trske, u zapadnoj državi Maharashtra i južnoj državi Karnataka – koje zajedno imaju više od polovine ukupne proizvodnje šećera u Indiji, do sada su bile čak 50 posto ispod prosjeka, pokazuju službeni podaci.

Lokalne su cijene šećera ovoga tjedna skočile na najvišu razinu u posljednje dvije godine i natjerale vladu da tvornicama u kolovozu dozvoli prodaju dodatnih 200.000 tona. Maloprodajna inflacija, prenosi Hina, je u Indiji u srpnju skočila na najvišu razinu u posljednjih 15 mjeseci od 7,4 posto, pri čemu su cijene hrane porasle za 11,5 posto – najviše u posljednje tri godine.

Indija je kupce u prošlom mjesecu iznenadila i uvođenjem zabrane izvoza bijele riže koja nije basmati. New Delhi je prošloga tjedna također uveo carinu na izvoz luka od 40 posto, dok pokušava smiriti cijene hrane uoči nacionalnih izbora krajem godine. U 2016. godini Indija je uvela porez na izvoz šećera od 20 posto, u nastojanju da ograniči prodaju za inozemstvo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari