FER proveo projekt vrijedan 815.000 eura

FER
Solarna energija, Foto: FER

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) proveo je projekt izgradnje solarne elektrane kapaciteta 600 kW i baterijskog spremnika, što će mu omogućiti lokalnu proizvodnju i podmirenje gotovo 50 posto njegovih ukupnih energetskih potreba, istaknuto je na završnoj konferenciji tog projekta skraćenog naziva Solar FER.

Ukupna vrijednost projekta je 815.000 eura, a financirali su ga Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 693.000 eura bespovratnih sredstava u okviru Programa “Energija i klimatske promjene”.

FER je proteklih godina već proveo niz infrastrukturnih i razvojnih projekata u području održive energetike: postavljene su dvije manje solarne elektrane i niz baterijskih spremnika, razvijen vlastiti sustav upravljanja potrošnjom energije, instalirane su punionice za električna vozila itd. No, novim projektom “Fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe u mrežnom radu SE-FER-005 – Faza 1” sve je podignuto na višu razinu, ističe se u priopćenju s tog fakulteta.

“Fakultet elektrotehnike i računarstva se svojom strategijom razvoja usmjerava na održivost, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije. Izuzetno smo ponosni na projekt solarne elektrane, kojim radimo prvi i veliki korak u smjeru sustavne strukturne i energetske obnove FER-a, nakon koje ćemo biti jedan od prvih niskougljičnih fakulteta u Hrvatskoj. Time će FER i u budućnosti biti nastavno, stručno i znanstveno jedna od vodećih regionalnih institucija u području održive energetike”, poručio je dekan FER-a Vedran Bilas, istaknuvši da je ovo samo jedan u nizu projekata koje Fakultet provodi.

Po riječima Srećka Tamburovića iz Energetskog instituta Hrvoje Požar, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije je u suradnji s tim institutom kroz program Energija i klimatske promjene plasirao gotovo 20 milijuna eura bespovratnih sredstava za investicije u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost.

Time je pokrenut niz investicija u području primjene tehnologija koje na različite načine koriste energiju mora, geotermalnu energiju i energiju Sunca, prenosi Hina.

“FER će ovim projektom povećati svoje instalirane kapacitete proizvodnje iz sunčanih elektrana i instalirat će respektabilan baterijski spremnik za balansiranje proizvodnje električne energije. To će osim samih financijskih ušteda fakultetu uvelike doprinijeti i budućem obrazovanju novih inženjera elektrotehnike te znanstvenoj zajednici na ovom području što je vjerojatno najvrjedniji ishod ovog projekta”, istaknuo je Tamburović.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari