Otvorena solarna elektrana Bukovica u općini Jasenice

pixabay.com
Solarni paneli, Foto: Pixabay.com

Međunarodna energetska tvrtka Interenergo, sa sjedištem u Ljubljani, u općini Jasenice je otvorila solarnu elektranu Bukovica, snage 6,25 MWp, koja će zajedno s obližnjim vjetroparkom električnom energijom opskrbljivati više od 12.000 kućanstava, priopćili su iz tvrtke Interenergo.

Elektrana Bukovica nalazi se među pet najvećih aktivnih zemljanih sunčanih elektrana u Hrvatskoj i sa 6,25 MWp snage značajno pridonosi energetskoj tranziciji Hrvatske i ostvarivanju postavljenih energetskih i klimatskih ciljeva, stoji u priopćenju. 

Sunčana elektrana i vjetropark, koji je pušten u rad 2020. godine, prenosi Hina, nalaze se uz cestu Zaton Obrovački – Maslenica u općini Jasenice.

“S Općinom Jasenice izvrsno surađujemo već godinama, a naša uspješna suradnja najprije je stvorila vjetroelektranu, a danas i sunčanu elektranu. Raduje nas što su općine spremne sudjelovati u razvoju održivih energetskih projekata”, rekao je prilikom otvorenja elektrane direktor Interenerga Blaž Šterk.

Interenergo je s mnogim podizvođačima, te uz podršku i angažman općine Jasenice  projekt realizirao za 12 mjeseci.

Načelnik Jasenica Stipe Vulić istaknuo je prigodom svečanog otvaranja solarne elektrane kako to nije samo tehničko postrojenje koje generira električnu energiju već da je ona i  simbol njihovog  truda, posvećenosti prema zaštiti našeg okoliša i budućih generacija, te izraz vizije za bolju budućnost. 

Vjetropark i sunčana elektrana, zajedničke snage 16,25 MWp, zelenom energijom opskrbljivat će više od 12.000 kućanstava. Interenergo planira postavljanje još jedne sunčane elektrane također u zadarskoj općini, s dvostruko većim kapacitetom od Bukovice.

Također, razvijaju još dva projekta sunčanih elektrana u istočnoj Hrvatskoj. Otvaranjem sunčane elektrane Bukovica Interenergo je dopunio svoj portfelj projekata na obnovljive izvore u regiji na 35 aktivnih projekata. Interenergo trenutno razvija više od 200 MWp projekata obnovljivih izvora energije u regiji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari