Nizozemski studenti napravili prvo terensko solarno vozilo na svijetu

https://www.tue.nl/en/news-and-events/news-overview/14-09-2023-tue-students-present-the-worlds-first-off-road-solar-car-stella-terra
Stella Terra, Foto: www.tue.nl/ STE/Bart van Overbeeke

Studentski tim Solar Team Sveučilišta za tehnologiju iz nizozemskog Eindhovena, razvio je prvi terenski automobil koji pokreće energija sunca, nazvan Stella Terra, čineći ga neovisnim o stanicama za punjenje.

Stella Terra je dvosjed, dovoljno robusna za navigaciju ne samo po asfaltiranim cestama, već i po neravnom terenu. Solarna energija za ovaj terenac prikuplja se pomoću solarnih ploča na krovu, objašnjeno je na službenoj stranici Sveučilišta za tehnologiju.

S ovim solarnim panelima i svojom robusnom konstrukcijom, Stella Terra postiže potpunu neovisnost na održiv način, bilo gdje u svijetu. Ovaj solarni automobil, koji je legalan za ceste, ima maksimalnu brzinu od 145 kilometara na sat, teži samo 1.200 kilograma i ima domet od 630 kilometara po sunčanom danu.

“Stella Terra mora izdržati teške uvjete terenske vožnje, a pritom ostati učinkovita i dovoljno lagana da se napaja sunčevom energijom. Zbog toga smo morali sami dizajnirati gotovo sve za Stella Terru, od ovjesa do invertera za solarne panele” , rekao je Wisse Bos, voditelj tima Solar Team Eindhoven.

Prema Bosovim riječima, Stella Terra je pet do deset godina ispred trenutnog tržišta.

“Pomičemo granice tehnologije. Sa Stella Terrom želimo pokazati da prijelaz u održivu budućnost nudi razloge za optimizam i potiče pojedince i tvrtke da ubrzaju energetsku tranziciju”, kaže Bos.

Stella Terra je već testirana u Nizozemskoj, ali je raznolikost krajolika, kažu sa sveučilišta, ograničena te su se iz tog razloga opredijelili za testiranje u Maroku.

https://www.tue.nl/en/news-and-events/news-overview/14-09-2023-tue-students-present-the-worlds-first-off-road-solar-car-stella-terra
Studenti TU Eindhoven, Nizozemska, Foto: www.tue.nl/ STE/Bart van Overbeeke

Probnu vožnju od 1.000 km ovog prvog terenskog solarnog vozila na svijetu, dovršili su studenti Tehnološkog sveučilišta u Eindhovenu kako bi prikazali potencijal održivog prijevoza.

Opsežno smo testirali Stellu Terru. Započeli smo na sjeveru Maroka i vozili smo više od tisuću kilometara kroz različite krajolike kako bismo završili naše putovanje u Sahari – sve napajano suncem”, objasnio je Britt van Hulst, projektni menadžer tima.

Kako Stella Terra koristi solarnu energiju kroz svoje krovne ploče, to znači da nema potrebe za punionicama ili gorivom.

Prilagođeni pretvarač za solarne ploče bio je učinkovitiji u pretvaranju sunčeve svjetlosti, koju su apsorbirale solarne ćelije u električni naboj, nego što je očekivano, te automobil koristi 30 posto manje energije od prvih procjena.

“Već je teško u normalnim uvjetima napraviti energetski učinkovit automobil koji može podnijeti teške uvjete, a kamoli integrirati solarne panele u automobil, još nisam vidio da je to netko napravio”, kazao je Maarten Steinbuch, stručnjak za mobilnost i profesor Tehnološkog sveučilišta u Eindhovenu.

Solar Team Eindhoven svake dvije godine gradi inovativne, učinkovite automobile koje pokreće sunce. Tim je prethodno četiri puta zaredom pobijedio na World Solar Challengeu u Australiji, natječući se u klasi obiteljskih automobila (Cruiser Class). Godine 2021. godine, tim je dospio na naslovnice diljem svijeta izgradnjom kampera na solarni pogon Stella Vita.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari