Europski ulagači oprezni nakon poruka ECB-a

Foto: Pixabay

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica blago porasle, no trguje se oprezno jer je Europska središnja banka (ECB) signalizirala da bi i u srpnju mogla dodatno povećati kamatne stope.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u jutarnjim satima u plusu 0,2 posto, nakon što je jučer blago pao, prenosi Hina.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,33 posto, na 7.653 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,12 posto, na 16.309 bodova, a pariški CAC 0,31 posto, na 7.313 bodova.

Ulagači su oprezni, nakon što je jučer Europska središnja banka (ECB) povećala ključne kamate za 0,25 postotnih bodova.

A nakon poruka ECB-a, očekuje se da će i u srpnju banka povećati kamate za daljnjih 0,25 postotnih bodova jer je inflacija i dalje vrlo visoka.

A na azijskim su burzama cijene dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9,30 sati u plusu 0,7 posto, pa je na putu tjednog dobitka od 2,8 posto. Zahvaljujući tome, dosegnuo je najvišu razinu u četiri mjeseca.

Jutros je japanski Nikkei indeks ojačao 0,7 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,6 i 1,2 posto.

Azijske ulagače ohrabrila je jutrošnja odluka japanske središnje banke da će i dalje voditi izuzetno poticajnu monetarnu politiku.

Poticaj tržištima stigao je i s Wall Streeta, gdje su jučer cijene dionica snažno porasle. Dow Jones ojačao je 1,3 posto, dok je S&P 500 porastao 1,2, a Nasdaq indeks 1,15 posto.

Rast S&P 500 i Nasdaqa na najviše razine u 14 mjeseci zahvaljuje se nizu podataka – o rastu trgovine na malo, stagnaciji zahtjeva za pomoć nezaposlenima i oštrom padu uvoznih cijena – koji su potaknuli špekulacije da Fed ipak neće povećati kamate na razine koje njegovi čelnici očekuju.

Dan prije, oni su na redovnoj sjednici zadržali kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5 do 5,25 posto, no njihove prognoze pokazale su da do kraja godine očekuju još barem dva povećanja kamata, i to u raspon od 5,50 do 5,75 posto.

Tržište u to ne vjeruje.

„Nakon podataka koji ukazuju na slabljenje inflacijskih pritisaka i otpornost gospodarstva, cijene su dionica porasle, a prinosi na obveznice pali jer ulagači ne vjeruju da će Fed biti tako agresivan kako nastoji pokazati. Riječju, tržište ne vjeruje da će Fed još dva puta u ovoj godini podići kamate”, kaže Ross Mayfield, strateg u tvrtki Baird.

Na tržištu novca sada se procjenjuje da postoji oko 67 posto izgleda da će Fed u srpnju podići kamate za daljnjih 0,25 postotnih bodova, a da bi u prosincu mogao početi smanjivati cijenu novca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari