Wall Street porastao, inflacija u SAD popušta

Njujorška berza/Foto: Shutterstock

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle jer su novi podaci pokazali da je inflacija u SAD dodatno popustila, pa ulagači vjeruju da čelnici Feda neće na tekućoj sjednici povećati kamatne stope.

Dow Jones ojačao je 0,43 posto, na 34.212 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,69 posto, na 4.369 bodova, a Nasdaq indeks 0,83 posto, na 13.573 boda.

Ulagače su oraspoložili podaci prema kojima je inflacija u SAD dodatno popustila. U svibnju su, naime, potrošačke cijene porasle četiri posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je znatno manji rast u odnosu na 4,9 posto mjesec dana prije, prenosi Hina.

To je i najniža stopa inflacije u više od dvije godine, pa su ulagači uvjereni da čelnici američke središnje banke neće na dvodnevnoj sjednici, koja završava u srijedu, povećati kamatne stope.

Nekoliko dužnosnika Feda posljednjih je tjedana poručilo da bi možda trebalo predahnuti od neprestanog povećanja kamata, koje traje još od početka prošle godine, dok se ne vidi koliko su dosadašnja povećanja utjecala na inflaciju i gospodarstvo.

Na tržištu novca trenutno se procjenjuje da postoji više od 90 posto izgleda da će čelnici Feda na ovoj sjednici ostaviti kamate nepromijenjene, u rasponu od pet do 5,25 posto.

No, kako je temeljna stopa inflacije, koja ne sadrži cijene hrane i energenata, i dalje vrlo visoka, većina analitičara smatra da će Fed, nakon stanke u lipnju, u srpnju još jednom povećati kamate.

Na tržištu novca procjenjuje se da za to postoji više od 60 posto izgleda.

„Na ove inflacijske brojke možete gledati različito. Ako ste optimist, reći ćete da je inflacija više od 50 posto ispod svoje najviše razine. A ako ste pesimist, reći ćete da je inflacija još dvostruko viša u odnosu na Fedove ciljane razine”, kaže Liz Young, direktorica strateškog odjela u tvrtki SoFi.

Zahvaljujući rastu cijena dionica tehnoloških divova, boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija i nadi ulagača da je američka središnja banka pri kraju sa zaoštravanjem monetarne politike, S&P 500 porastao je više od 20 posto od listopada, kada je zaronio na svoju najnižu razinu u prošloj godini.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,32 posto, na 7.594 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,82 posto, na 16.230 bodova, a pariški CAC 0,56 posto, na 7.290 bodova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari