Europska komisija produljila mogućnost državnih potpora za još šest mjeseci

Pixabay.com
Opskrba u svijetu, Foto: Pixabay.com

Europska komisija je produljila za šest mjeseci mogućnost odobravanja državnih potpora poduzećima pogođenim visokim cijenama energije zbog ruske invazije na Ukrajinu i stanja na Bliskom istoku.

Komisija je promijenila neke dijelove Privremenog okvira za mjere državne potpore u kriznim situacijama donesenog 23. ožujka 2022. godine, koji državama članicama omogućuje da fleksibilnost predviđenu pravilima o državnim potporama iskoriste u svrhu potpore gospodarstvu.

Primjena ovog dokumenta, podsjeća Hina, trebala je prestati krajem ove godine i sada se produljuje do lipnja sljedeće godine.

Novom izmjenom odgađa se postupno ukidanje odredbi koje državama članicama omogućuju dodjeljivanje ograničenih iznosa potpora i pomoći za kompenzaciju visokih cijena energije, priopćila je Komisija.

To znači da će članice moći zadržati svoje programe potpore za zimsku sezonu grijanja kao sigurnosnu mrežu u slučaju da određene tvrtke i dalje budu pogođene gospodarskim poremećajima uzrokovanim ruskim ratom protiv Ukrajine.

Osim potpora za naknadu za visoke cijene energije, promjene se odnose i na gornje granice pomoći u poljoprivredi, ribarstvu i drugim sektorima.

Tako se gornja granica za potpore u poljoprivredi tijekom sezone grijanja podiže s 250 na 280 tisuća eura, s 300 na 335 tisuća eura u ribarstvu i akvakulturi te s dva milijuna na 2,25 milijuna za ostale sektore.

Komisija navodi i da je Privremeni okvir omogućio državama članicama da ciljanim mjerama pomognu tvrtkama koje su se našle u poteškoćama zbog poremećaja u trgovinskim tokovima i opskrbnim lancima te zbog iznimno velikog i neočekivanog porastom cijena, posebno prirodnog plina, električne energije i brojnih drugih ulaznih troškova.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari