Europska komisija kaznila farmaceutske tvrtke s 10,4 milijuna eura

ilustracija, Foto: Pixabay/Pexels

Europska komisija izrekla je skupini farmaceutskih tvrtki novčane kazne od ukupno 10,4 milijuna eura zbog podjele tržišta i dogovaranja cijena važnog sastojka Buscopana, lijeka za grčeve.

Boehringer, Alkaloids of Australia, Alkaloids Corporation, Linnea, Transo-Pharm, C2 PHARMA i Alchem koordinirali su i dogovarali minimalnu prodajnu cijenu spomenutog sastojka, kao i njegove generičke verzije, utvrdila je Komisija, a prenosi Hina.

Nezakonito dogovaranje cijena počelo je u nekim slučajevima još 2005. godine i trajalo do 2019. Boehringer je navodno sudjelovao u kartelu od 2005. do 2014. godine.

Najviši iznos kazne odrezan je Boehringeru, od 10 milijuna eura. Transo-Pharm i Linnea moraju platiti znatno manje iznose, od oko 100.000 eura odnosno 1,8 milijuna eura, jer su surađivali u istrazi.

Alkaloids of Australia i Alkaloids Corporation kažnjeni su globom od po 500.000 eura, a C2 PHARMA izbjegla je novčanu kaznu jer je Komisiji dojavila informaciju o udruživanju.

Šest kompanija priznalo je udruživanje i sklopilo nagodbu. Iznimka je Alchem protiv kojeg je Komisija pokrenula pravni postupak.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari