Europska komisija istražuje kineske proizvođače vjetroelektrana

Freepik.com
Vjetroelektrane, ilustracija, Foto: Freepik.com

Europska komisija otvorila je istragu o ponudama kineskih proizvođača vjetroelektrana koji su se prijavili na javne natječaje u skupini zemalja EU kako bi utvrdila jesu li u prednosti zbog državnih subvencija.

Komisija će razmotriti uvjete za gradnju vjetroelektrana u Španjolskoj, Grčkoj Francuskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj, rekla je europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager. EU bi po njezinom mišljenju trebao sustavno pristupiti tom problemu.

“I moramo to napraviti prije no što bude prekasno. Ne možemo si dopustiti da se ono što se dogodilo sa solarnim pločama ponovi i s električnim vozilima, vjetrom ili ključnim čipovima”, kazala je.

Instalirane vjetroelektrane u EU-u uglavnom su domaće proizvodnje, ali kineski proizvođači osvojili su do kraja 2022. godini otprilike dvije trećine globalnog tržišta, a drže i više od 90 posto tržišta solarnih panela u EU.

Istraga o vjetroelektranama potpada pod propis o inozemnim subvencijama, koji Komisiji od srpnja 2023. dopušta da analizira jesu li pretjerano povoljne ponude inozemnih tvrtki na javnim natječajima u EU rezultat državnih subvencija.

Prošli tjedan Komisija je otvorila dvije istrage o ponudama kineskih tvrtki na javnom natječaju za gradnju solarne elektrane u Rumunjskoj, prenosi Hina.

Prva istraga bazirana na novim ovlastima EK obustavljena je budući da se kineski proizvođač vlakova CRRC Qingdao Sifang Locomotive povukao iz natječaja za nabavu vlakova u Bugarskoj.

Podsjećamo, Kina je u ožujku navela niz mjera usmjerenih na jačanje svog gospodarstva. Jedna od tih mjera je veći izvoz raznih proizvoda.

“Vlada u Pekingu vidi izlaz iz problema u proizvodnji, pa je donesena odluka da će se poticati sve što je vezano za proizvodnju. Stoga upumpavaju veliku količinu kapitala u poticanje domaće proizvodnje, a zatim pokušavaju ublažiti problem industrijskog prekapacitiranosti bacanjem robe na međunarodna tržišta”, rekao je za Financije.hr David Lekaj, poslovni savjetnik za euroazijsko tržište iz Eurasia Business Platform (think-tank initiative) komentirajući utjecaj prekomjernog izvoza iz Kine na svjetsko tržište.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari