ESB uvjeren da je inflacija pod kontrolom, sve izglednije smanjenje kamata u lipnju

https://www.flickr.com/photos/european_parliament/52704884203/
Predsjednica ESB-a, Christine Lagarde, Foto: Flickr.com/European Parliament

Predsjednica Europske središnje banke (ESB), Christine Lagarde, izjavila je da  je “stvarno uvjerena” da je inflacija u eurozoni pod kontrolom kako utjecaj energetske krize i uska grla u opskrbnom lancu nestaju, te je skoro obećala smanjenje kamatne stope 6. lipnja.

Stvarno sam uvjerena da imamo inflaciju pod kontrolom. Prognoza koju imamo za sljedeću godinu i godinu nakon toga stvarno je vrlo, vrlo blizu cilja, ako ne i na samom cilju. Dakle, uvjerena sam da smo prešli u kontrolnu fazu”, rekla je Lagarde u intervjuu koji je prenijela irska televizija RTE.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB), Boris Vujčić, za Financije.hr je izjavio da, će lipanjska odluka ovisiti o ekonomskim pokazateljima koji će postati raspoloživi do naredne sjednice ESB-a i novim projekcijama Eurosustava.

„No, ukoliko nas podaci ne iznenade ili nam stvarnost ne priredi nešto što bi izbacilo inflaciju s prognozirane putanje, naredna bi odluka doista mogla biti ona o smanjenju ključnih kamatnih stopa. Ta bi se odluka mogla manje odraziti na kamatne stope na domaće kredite stanovništvu, a nešto više na kredite poduzećima. Naime, novi stambeni krediti se uglavnom odobravaju uz fiksne kamatne stope koje bliže prate dugoročne tržišne stope poput prinosa na državne obveznice i ne reagiraju snažno i trenutno na promjenu kratkoročnih kamatnih stopa. S druge strane, krediti poduzećima su u većoj mjeri odobreni uz promjenjive kamatne stope koje brže reagiraju na tržišna kretanja. Slično je i s postojećim kreditima“, rekao je Vujčić za Financije.hr.

Hina
Guverner HNB-a, Boris Vujčić, na sjednici HGK, Foto: Hina/Lana Slivar Dominić

Pojasnio je i da su kamatne stope na stambene krediti uglavnom vezane uz nacionalnu referentnu stopu, koja još uvijek raste s povećanjem udjela oročenih u ukupnim depozitima, ili je, u slučaju kamatnih stopa vezanih uz Euribor, njihova visina uvelike određena zakonskim ograničenjima.

Stoga bi kamatne stope na postojeće stambene kredite, rekao je Vujčić, mogle nešto i porasti, neovisno o eventualnom smanjenju ključnih kamatnih stopa ESB-a, ali taj bi porast za sada trebao biti vrlo blag.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari