Guverner švicarske banke: Suzdržana fiskalna politika važan faktor slabijeg rasta EU

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/58/SNB_%28Swiss_National_Bank%29_headquarters_at_Bundesplatz%2C_Bern%2C_Switzerland_%28Ank_Kumar%2C_Infosys_Limited%29_06.jpg/1280px-SNB_%28Swiss_National_Bank%29_headquarters_at_Bundesplatz%2C_Bern%2C_Switzerland_%28Ank_Kumar%2C_Infosys_Limited%29_06.jpg
Švicarska narodna banka, Bern, Švicarska Foto: Wikimedia Commons/Ank Kumar

Svjetsko gospodarstvo pokazalo se otpornijim no što se očekivalo, ali Europa zaostaje za SAD-u, uz “suzdržaniju” fiskalnu politiku i slabiju kupovnu moć građana, rekao je predsjednik švicarske središnje banke, Thomas Jordan, komentirajući nove prognoze Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o rastu svjetskog gospodarstva.

MMF je prošli tjedan marginalno podigao prognozu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini, prenosi Hina, uz snažan rast aktivnosti u SAD-u i Kini i „posustalu“ eurozonu, pod pritiskom podignutih troškova zaduživanja.

Najviše su poboljšali prognozu za američko gospodarstvo, kojem sada predviđaju rast od 2,7 posto u ovoj godini, istaknuvši solidnu produktivnost i pojačano zapošljavanje, ali i snažnu potražnju.

Gospodarstvo eurozone, odnosno njenih 20 članica, trebalo bi pak po MMF-ovim prognozama porasti samo 0,8 posto, napominjući da aktivnost koče šokovi iz prethodnog razdoblja i stroga monetarna politika. 

Švicarski guverner ocjenjuje da je rast neujednačen iako je svjetsko gospodarstvo nešto otpornije no što se očekivalo prije šest mjeseci.

Američko gospodarstvo snažno raste zahvaljujući “ekspanzivnijoj” fiskalnoj politici i kontinuirano snažnoj osobnoj potrošnji. Europa je pak u težoj poziciji, s obzirom na “suzdržaniju” fiskalnu politiku, više cijene energije nego u SAD-u i znatno slabiju kupovnu moć građana“, istaknuo je Jordan za radiotelevizijsku postaju SRF.

Gospodarski rast i produktivnost previše su slabi, naglasio je, a dug i proračunski manjak u mnogim zemljama previsoki.

Slabašan rast spada među izazove kojima bi se trebalo hitno pozabaviti, smatra guverner švicarske središnje banke, izdvojivši i nužne reforme kako bi se poboljšala produktivnost i potaknula gospodarska aktivnost.

Podsjećamo, Jordan odlazi s dužnosti guvernera švicarske središnje banke krajem rujna, više od dvije godine prije službenog kraja mandata.

Guverner je švicarske središnje banke od siječnja 2012. godine a banku je trebao voditi do 2027. godine.

Njegova dva mandata poklopila su se s vjerojatno najburnijim razdobljem u 117 godina dugoj povijesti švicarske središnje banke, no iako je uspješno obuzdao inflaciju, našao se na udaru kritika zbog zakašnjelog odgovora na nagovještaje krize u Credit Suisseu, koja je kulminirala njezinim kolapsom.

U izjavi početkom ožujka rekao je da je „pravi trenutak da se povučem, nakon raznih izazova u proteklim godinama”. Švicarska središnja banka nije navela razloge njegovog odlaska.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari