Održan sastanak s predstavnicima MMF-a

Sastanak hrvatskih predstavnika s MMF-om, foto: PR

Ministar financija Marko Primorac sastao se u Washingtonu s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), uključujući izvršnog direktora Paula Hilbersa, direktora MMF-ovog Sektora za Europu Alfreda Kammera i voditeljicu misije MMF-a za Hrvatsku Yan Sun, povodom sudjelovanja na Proljetnoj skupštini Svjetske banke i MMF-a.

Tijekom sastanka detaljno je razmotrena makroekonomska situaciju u Hrvatskoj, s fokusom na mjere monetarne i fiskalne politike.

Predstavnici MMF-a istaknuli su uspješnu provedbu reformi, posebice u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Raspravljalo se o trenutnim izazovima s naglaskom na odgovor fiskalne politike na inflatorne pritiske. Istaknuta je važnost održivih javnih financija te usklađenosti fiskalne i monetarne politike u suzbijanju kontinuirano visoke stope inflacije.

Ministar Primorac izrazio je predanost Vlade očuvanju stabilnosti i jačanju ekonomske održivosti te je istaknuo spremnost za daljnju suradnju s MMF-om u postizanju tih ciljeva. Ovakvi susreti predstavljaju važnu platformu za dijalog i zajedničko djelovanje u postizanju makroekonomske stabilnosti i održivog razvoja, priopćeno je iz ministarstva u nedjelju nakon sastanka.

Izazovno vrijeme puno sukoba, od Europe do Bliskog istoka

Podsjetimo, krajem prošlog tjedna Mohammed Aljadaan, ministar financija Saudijske Arabije preuzeo je predsjedanje Međunarodnim monetarnim i financijskim odborom (IMFC).

„IMFC izražava svoju duboku zahvalnost Nadii Calviño za njezino vodstvo kao predsjednice IMFC-a i pozdravlja ministra financija Mohammeda Aljadaana kao novog predsjedavajućeg.“, priopćeno je povodom preuzimanja funkcije.

Članovi IMFC-a raspravljali su o globalnom makroekonomskom i financijskom učinku trenutnih ratova i sukoba, uključujući rat u Ukrajini, humanitarnu krizu u Gazi, kao i prekide plovidbe u Crvenom moru. Premda priznaju da IMFC nije forum za rješavanje geopolitičkih i sigurnosnih pitanja i da će se o tim pitanjima raspravljati na drugim forumima, članovi IMFC-a su priznali da ove situacije imaju značajan utjecaj na globalno gospodarstvo.

Današnje doba ne smije biti ratno i puno sukoba, priopćeno ja kao zaključak sastanka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari