Analitičari: Švicarski bankarski div podijelit će 30.000 otkaza

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ea/UBS_AG_building_at_Paradeplatz_6%2C_Z%C3%BCrich%2C_Switzerland_%28Ank_Kumar%2C_Infosys_Limited%29.jpg/2048px-UBS_AG_building_at_Paradeplatz_6%2C_Z%C3%BCrich%2C_Switzerland_%28Ank_Kumar%2C_Infosys_Limited%29.jpg
UBS Banka, Zurich, Švicarska, Foto: Wikimedia Commons/Ank Kumar

Program smanjenja troškova, koji uključuje i smanjenje broja radnika, najavljen nakon preuzimanja Credit Suisse banke od strane jednog najvećeg konkurenta UBS-a, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestio je list SonntagsZeitung.

U kolovozu prošle godine, UBS je najavio svoj plan za ukidanje otprilike jednog od 12 radnih mjesta u Credit Suisse i smanjenje troškova za više od deset milijardi dolara, što mu je potrebno tijekom procesa konsolidiranja ove banke.

Većina ušteda dolazi od smanjenja broja zaposlenih, a analitičari za Reuters procjenjuju da bi to moglo značiti da će između 30.000 i 35.000 zaposlenih u poslovnicama UBS-a diljem svijeta moglo izgubiti posao.

Ukupno, 50 do 60 posto bivšeg osoblja Credit Suisse vjerojatno će biti otpušteno tijekom pet krugova”, citirao je SonntagsZeitung izvor koji je opisao kao insajdera.

Nakon prvog kruga u lipnju, u kojem se očekuje da će 25 do 30 posto bivšeg osoblja Credit Suissea biti otpušteno, sljedeći krugovi održat će se u kolovozu, rujnu, listopadu i studenom, izvijestile su novine, naglasivši da su planirane uštede ovim otpuštanjima 12 milijardi švicarskih franaka odnosno 13,2 milijarde dolara. UBS je odbio komentirati.

Podsjećamo, prilikom preuzimanja Credit Suissa, UBS je platio tri milijarde švicarskih franaka što je oko tri milijarde eura te je preuzeo 5,4 milijarde franaka njegovih gubitaka, a banka se raspala dok su uspaničeni klijenti povlačili milijarde sa svojih računa.

Prema tadašnjim podacima švicarske središnje banke, imovina dva sistemski važna zajmodavca na globalnoj razini veća je za 40 posto od švicarskog BDP-a.

Posebna komisija švicarskog parlamenta oformljena je sredinom svibnja prošle godine s nalogom da istraži propast banke Credit Suisse ali i dogovor prema kojem je posrnulu banku preuzeo konkurent UBS.

Ova odluka se nadovezala na potporu dva parlamentarna pododbora o produbljivanju istrage o aktivnostima vlade, centralne banke i regulatora financijskog tržišta uoči hitnog spašavanja Credit Suissea. Ovo je tek peti put da je parlament tražio istragu ovog tipa, od 1961. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari